Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Rubiconbeurzen voor natuurkundige en jurist

Syriëgangers worden vaak strafrechtelijk vervolgd voor gedragingen die onschuldig lijken, maar die een terroristisch oogmerk doen vermoeden. Het strafrecht wordt hier preventief ingezet. Maar is het strafrecht daar wel voor?

VU-jurist Elinor Fry krijgt een Rubicon-beurs van het NWO om daar een jaar onderzoek naar te doen in Amerika. Aan het Robert S. Strauss Center for International Security and Law, onderdeel van de University of Texas School of Law gaat Fry onderzoeken hoe de grens tussen legitiem en prematuur ingrijpen wordt bepaald.

Subatomaire fysica

Natuurkundige Michalis Agathos van de afdeling Natuurkunde en het Nikhef Nationaal instituut voor subatomaire fysica is de andere VU-wetenschapper die een Rubiconbeurs krijgt.

Agathos gaat naar de University of Cambridge, Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics (DAMTP) om daar Einsteins relativiteitstheorie en alternatieve theorieën van de zwaartekracht tegen gedetecteerde signalen van botsende zwarte gaten en neutronensterren te testen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.