Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Reorganisatie Communicatie gaat door

De reorganisatie van de dienst Communicatie & Marketing lijkt op hoofdlijnen gewoon door te gaan. Dat is in elk geval de indruk na het overleg van de ondernemingsraad met het college van bestuur op 19 februari.

‘Tsunami van klachten’

De ondernemingsraad heeft daar veel kanttekeningen gemaakt bij het plan voor de reorganisatie, maar kan op hoofdlijnen het voorstel steunen. “Het plan bevat goede elementen zoals de verbinding tussen centrale en decentrale communicatie”, zei raadslid Rieky van Walraven. Maar ze voegde er aan toe dat de raad ook “een tsunami van vragen en klachten” heeft gekregen van medewerkers van de dienst die zich zorgen maken over de reorganisatie. Volgens haar is de communicatie met de medewerkers niet vlekkeloos verlopen en is het hard nodig een groter draagvlak te krijgen voor de uitvoering van het plan.

Vlekkeloos implementeren

Rob Neutelings, die namens het college van bestuur de reorganisatie begeleidt, wil de raad op dit punt tegemoet komen. “Er komt een apart team om de implementatie van het plan zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen”, beloofde hij. Waaraan kwartiermaker Petra van Beukering nog toevoegde dat die oplossing al door de onderdeelcommissie was aangedragen.

Bèta-voorlichters

De raad wil ook op minstens twee andere pijnpunten duidelijke toezeggingen van het bestuur. Zo wil de raad een acceptabele oplossing voor de studievoorlichters bij de bètafaculteiten. Die hebben nu zowel een wetenschappelijke als een voorlichtende taak. Door de reorganisatie dreigen zij boventallig te worden. De raad wil dat de betrokken faculteiten deze mensen in dienst nemen en dat het bestuur hiervoor geld vrijmaakt. Neutelings zegde toe nog eens goed naar de positie van de betrokken medewerkers te kijken.

Vormgevers en fotografen

Het andere pijnpunt is de outsourcing van vormgeving en fotografie. Daardoor dreigt een aantal medewerkers boventallig te worden. De raad vraagt zich af of uitbesteden werkelijk goedkoper is, zeker als de VU ook nog jarenlang wachtgeld moet betalen aan de betrokken werknemers. Maar op dit punt lijken de standpunten van raad en bestuur ver uiteen te liggen.

Hoe het verder gaat met de reorganisatie is na maandag 24 februari duidelijk als het bestuur een beslissing heeft genomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.