Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Rechtenstudenten zorgen voor ‘VU-gevoel’ met infomarkt

In het Initium, waar de rechtenfaculteit woont, is as we speak een infomarkt bezig. Verenigingen en vakbonden presenteren zich er zich, om de studenten te laten zien hoe ze actief kunnen meedoen aan het studentenleven op de VU-campus. Met natuurlijk ook de onvermijdelijke popcorn- en suikerspinkraam.

“Ik had het er laatst nog met Bernadette over”, zegt voorzitter Olav Scholten van studentenvakbond SRVU. Hij bedoelt Bernadette Langius, het nieuwste lid van het College van Bestuur, waarmee hij kennelijk al op first name basis verkeert. “Bernadette zegt, ‘waarom scoort de VU zo laag als het om de betrokkenheid van de studenten gaat?’ Dus ik zeg, nou daar willen we graag iets aan helpen doen. En daarom hebben we deze infomarkt opgezet. Om een hechtere cultuur te creëren.”

Suikerspinbak

Op de markt staat faculteitsvereniging QBDBD met een tafeltje met folders en pennen en dergelijke, en bijvoorbeeld ook het pleigezelschap Cicero. Shivani Moenesar van de facultaire studentenraad staat bij de suikerspinbak. Studenten staan er verwachtingsvol omheen, maar er groeit maar geen suikerspin uit.

“We hebben pas nog een klankbordgroepbijeenkomst gehad”, zegt Moenesar. “Docenten en studenten hebben met elkaar gepraat over zaken als de faciliteiten en het contact met elkaar.” 

Nieuwe Werken

Dat laatste gaat beter, zegt Moenesar. Sinds het zogenaamde Nieuwe Werken aan de faculteit werd geïntroduceerd, hebben de docenten hun flexplekken veilig achter glas, waar studenten niet mogen komen. De bedoeling is dat studenten via mail en telefoon hun vragen stellen en eventueel een afspraak maken, maar dat gaat nog niet helemaal optimaal. Zie daarvoor het artikel ‘Wennen aan smart werken’ op pagina 26 van deze Advalvas.

Er zijn maatregelen genomen, zoals extra spreekuren en een deadline voor het beantwoorden van mails. Moet allemaal nog worden uitgevoerd, maar het laat volgens Moenesar zien dat de zeggenschap werkt op haar faculteit.

Toch is het goed om de studenten te blijven wijzen op het bestaan van verenigingen en medezeggenschapsorganisaties. “De meeste studenten weten niet eens dat die bestáán”. aldus Moenesar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.