Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Promovendi mogen weer in de aula promoveren

Promovendi kunnen vanaf afgelopen dinsdag zowel vanuit hun huiskamer, als de aula in het hoofdgebouw hun proefschrift verdedigen. Een mix van online en offline is ook mogelijk.

Tot 1 september verliep alles nog via Zoom, nu mogen er – bovenop de promovendus en de hoogleraren – 30 mensen in de zaal van de aula zitten. Barbara Zegveld van Bureau Pedel, dat de academische rituelen op de VU verzorgt: “Je promotie is een belangrijk onderdeel van de academische opleiding, het sluitstuk van je onderzoek. Mensen willen dat promotieritueel graag kunnen uitvoeren met familie en vrienden”.

Na afloop van de plechtigheid is zelfs een receptie mogelijk, achter de aula, voor maximaal 40 personen. Bezoekers mogen zittend borrelen, ook met alcohol. “Het gaat daarbij niet om flessen drank, als iemand één glas wijn drinkt is het al heel wat”, aldus een cateringmedewerker. “We hebben nog niet hoeven ingrijpen omdat het uit de hand liep en mensen geen afstand hielden.”

Niet joelen

Bij de mix van online en offline kunnen leden van de promotiecommissie de promotie online volgen. De hoogleraren en doctoren kunnen dan inbellen om via een groot scherm de kandidaat het vuur aan de schenen te leggen. Dat biedt volgens pedel Zegveld ook voor de toekomst perspectief. “Eerder hadden we nog niet de juiste apparatuur. Als externe opponenten inbelden via Skype, haperde dat vaak en was een opname niet mogelijk. Nu doen we alles met Zoom. Mensen kunnen van over de hele wereld meekijken, dat is een hele vooruitgang.”

Alle promoties worden opgenomen en live uitgezonden op het YouTube-kanaal van VU Beadle’s Office. De extra afstand tussen de hoogleraren tijdens het cortège doet het geheel er nog net wat gewichtiger uitzien. In plaats van handen schudden, wordt er geknikt. Joelen gebeurt al niet vaak bij promoties, en klappen mag gewoon. Pedel Zegveld: “Maar dan alleen in je eigen handen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.