Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 september 2024

Campus
& Cultuur

Preventief zelftesten niet meer nodig in het onderwijs

Studenten en medewerkers krijgen niet langer het advies om twee keer per week een preventieve zelftest te doen. Dat is een van de nieuwe versoepelingen die het kabinet gisteren bekend heeft gemaakt.

De omikronvariant van het coronavirus maakt niet zo ziek, zodat er minder mensen in het ziekenhuis belanden. Daarom heeft het kabinet gisteren opnieuw versoepelingen van de coronaregels afgekondigd.

Sommige dingen blijven hetzelfde. Heb je klachten? Blijf thuis en doe een zelftest. Wie het coronavirus heeft, moet minstens vijf dagen in isolatie en mag pas naar buiten als de klachten 24 uur verdwenen zijn.

Andere adviezen

Andere adviezen gaan onder meer over frisse lucht, niezen in je elleboog en vaccineren. Ook blijft het verstandig om op drukke plaatsen een mondkapje te dragen – maar dat mag je nu dus zelf weten.

Het kabinet blijft in het onderwijs gratis zelftesten verstrekken, die studenten en medewerkers kunnen gebruiken als ze klachten krijgen. “Dit geldt in principe tot 1 juni”, schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid.

Maar preventief zelftesten hoeft nu niet meer – voor zover studenten en medewerkers dat nog deden. In november bleek dat slechts drie op de tien studenten en zes op de tien medewerkers de zelftests bestelde.

Het thuiswerkadvies vervalt eveneens per direct. Wel hoopt het kabinet dat werkgevers met werknemers afspraken maken “om hybride werken blijvend te stimuleren”. Daarbij vraagt het kabinet “extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid”.

23 maart

Over een week komen er nog meer versoepelingen. Vanaf woensdag 23 maart hoef je geen mondkapje meer te dragen in het openbaar vervoer en voor grote evenementen en nachthoreca verdwijnt het verplichte ‘testen voor toegang’.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.