Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Prachtig uitzicht over verduisterde Zuidas

De daken van de VU zijn deze weken populair. Vanochtend was de sterrenkoepel overvol vanwege de zonsverduistering en volgende week zaterdag (28 maart) gaat het dak van het hoofdgebouw open. Tijdens Earth Hour kan je op het dak van de VU uitkijken over de Zuidas, die dan voor een groot deel zonder licht zit.

Geen momentum

Hoewel het dak een mooi uitzicht biedt, denkt VU-woordvoerder Linda van Maren niet dat er een groot momentum zal zijn om half negen. Het zal niet zo zijn dat de hele Zuidas ineens in het donker zit. “Veel bedrijven zullen de lichten het hele weekend uithebben”, zo verwacht ze. “Van onze energiecoördinator heb ik begrepen dat dat een stuk goedkoper is, dan het licht via een centraal punt te laten uitzetten om half negen.”

Minder lichtvervuiling

Het aantal mensen dat het dak op mag is beperkt. Uit veiligheidsoverwegingen mogen er maar vijftien mensen met een bewaker mee het dak op. Maar er zijn nog plekken vrij. “De mensen die vorig jaar het dak opgingen vonden het heel speciaal. Je hebt veel minder last van lichtvervuiling.”

Meldpunt

De gebouwen van de VU doen zelf ook hun lichten uit. “Maar alleen de gevelverlichting, want het kan zijn dat er mensen ‘s avonds werken.” Voor de VU moet Earth Hour de aftrap worden van een bewustwordingscampagne. Zo komt er binnenkort ook een meldpunt, voor plekken op de VU waar onnodig licht brandt. “Als iemand ziet dat er om elf uur ’s avonds nog allemaal lichten aanstaan op de VU, dan kan diegene een mail sturen naar het meldpunt.”

Open Torendag

Het dak van het hoofdgebouw is 28 maart niet alleen ’s avonds open, maar ook overdag. Dan is het namelijk Open Torendag. Vorig jaar trok de VU zo’n driehonderd bezoekers.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.