Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Campus
& Cultuur

Praat Nederlands met me

De VU gaat buitenlandse studenten aanmoedigen om Nederlands te leren. Vanaf volgend collegejaar kunnen ze met extra korting de cursus ‘Basic Dutch on Campus’ volgen.

“Ze kunnen dan bijvoorbeeld een klein praatje maken in de lift”, zegt Ivet van der Eerden, hoofd van de afdeling NT2 (Nederlands als tweede taal), die de cursus aanbiedt. “Het uitgangspunt is dat iedereen op de VU een beetje in het Engels of Nederlands zou moeten kunnen praten en dat de ander dat kan verstaan. Zodat je je prettig voelt op de campus.”

Boodschappen doen

Basic Dutch on Campus

In twee maanden, twee avonden per week, leren buitenlandse studenten Nederlands praten en schrijven op het simpelste taalniveau A1 en na nog twee maanden kunnen ze ook Nederlands verstaan en lezen op niveau A2. De Basic Dutch on Campus-cursus is gebaseerd op al bestaande cursussen NT2 aan de VU, maar de bedoeling is om die voor beginnende studenten meer toe te spitsen op wat zij tegenkomen op de campus.

Aan het eind van de cursus kunnen studenten praten in korte, eenvoudige zinnen, bijvoorbeeld over waar ze wonen, mensen die ze kennen of dingen die ze bezitten. En ze begrijpen veelgebruikte uitdrukkingen en zinnen over bijvoorbeeld familie en kunnen in het Nederlands boodschappen doen.

“We verwachten dat ongeveer de helft van de buitenlandse studenten die hier Engelstalig onderwijs volgen, de cursus gaat doen”, zegt Van der Eerden. “Het is toch leuk als je een beetje Nederlands mee kan doen. En voor studenten die hier willen blijven is het nuttig om hun netwerk uit te breiden naar Nederlandse relaties.”

Taalbeleid

Het idee om buitenlandse studenten Nederlands te laten leren staat in de nieuwe taalbeleidnota, die in maart is verschenen. Het college van bestuur is positief over het cursusvoorstel, maar kijkt nog waar de subsidie vandaan moet komen. Het voorstel om ook internationale medewerkers extra korting te geven op de taalcursussen is niet aangenomen. Als faculteiten of diensten dat willen, moeten ze het zelf bekostigen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.