Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 juli 2024

Campus
& Cultuur

Phishing-aanval op VU

De afgelopen dagen heeft een aanzienlijk aantal medewerkers/studenten een of meerdere phishing-mails ontvangen. Phishing-mails zijn bedoeld om u te verleiden uw VUnet-ID en wachtwoord in te voeren op een plaats waar het kan worden onderschept.

Let op!

Op dit moment worden veel e-mails gesignaleerd met als onderwerp: ‘Dit is uw e-mailbeheerder.’ In gebrekkig Nederlands of Engels vragen ze om in te loggen op VUnet of VU-webmail en om een reset uit te voeren. De opgenomen link verwijst echter niet naar VUnet of VU-webmail, maar naar een VU-lookalike-pagina. Als u daarop inlogt, heeft de aanvaller beschikking over uw VUNet-ID en wachtwoord en kan daardoor misbruik maken van uw identiteit. Zo wordt door misbruikte accounts spam verstuurd.

Wachtwoord wijzigen

De IT-Servicedesk zal u nooit per e-mail om uw inloggegevens vragen of verwijzen naar een link om dat te doen. Als u de link in het mailbericht heeft gebruikt en daar op de lookalike-pagina VUnet-ID en wachtwoord heeft ingevuld, moet u onmiddellijk uw wachtwoord wijzigen om verder misbruik van uw account te voorkomen.

Twijfel?

Twijfelt u over de betrouwbaarheid van een ontvangen e-mail of heeft u vragen over het wijzigen van uw wachtwoord, neem dan contact op met de IT-Servicedesk: servicedesk.it@vu.nl of 020-5980000.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.