Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

P.F. Thomése stopt als Vrije Schrijver

Volgende week donderdag neemt P.F. Thomése afscheid van de VU als Vrije Schrijver. Zijn jaar zit erop. In de Westerkerk spreekt hij om 20 uur de eerste Abraham Kuyperlezing uit onder de titel De werkelijkheidsverbeteraar. Dat is ook de titel van zijn essaybundel.

Spreken over mogelijkheden

De esthetische blik zal ons verder helpen, betoogt Thomése. ‘De werkelijkheid bestaat niet alleen uit feiten, maar wordt ook gevormd door de mogelijkheden. De realiteit is niet enkel een optelsom van wat wij weten, maar evengoed de bergplaats van al datgene wat we vergeten te ervaren. En wat er pas is wanneer wet het zelf mogelijk maken’, aldus Thomése. (Wie hem gaat opvolgen als Vrije Schrijver, is nog niet bekend.)
Na de lezing spreken René Gude, Denker des Vaderlands en Inger Leemans, hoogleraar cultuurgeschiedenis, onder leiding van Sophie Derkzen, redacteur Vrij Nederland. 

Modern en klassiek

Het blijft niet bij woorden alleen, er is ook muziek. Corrie van Binsbergen speelt op gitaar en het VU-orkest voert de vijfde symfonie van Mendelssohn uit.

Klik hier om je aan te melden.

Gratis voor studenten

Kaarten inclusief essaybundel kosten 10 euro. VU-medewerkers en Vrij Nederland-lezers betalen 5 euro. Gratis toegang voor studenten en leden VU-Vereniging. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.