Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Het bestuur, met de afgezette Geertje Hulzebos in het midden

Petitie om opgestapte voorzitter studentenbond terug te krijgen

Geertje Hulzebos moet terugkeren als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, staat in een petitie die gisteren online is gezet. Er staan inmiddels meer dan 450 handtekeningen onder.

Hulzebos stapte gisteren op als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond na een conflict met de rest van het bestuur. Haar telefoon was afgepakt en ze had geen toegang meer tot haar e-mail, vertelde ze aan het HOP.

Aanleiding zou niet alleen slechte communicatie zijn geweest, maar ook een meningsverschil over het activisme binnen de LSVb. Hulzebos wilde met studenten de straat op. De anderen zouden vooral de relatie met de coalitiepartijen goed willen houden, zei ze.

Gesaboteerd

Het overgebleven bestuur wilde aanvankelijk niet reageren, maar toen het nieuws zich verspreidde, zei vicevoorzitter Carline van Breugel tegen onder meer Het Parool dat de andere bestuursleden zich niet herkennen in de woorden van Hulzebos: “Wat ons betreft was er een probleem in de samenwerking.”

Al snel kwam er een petitie online. “De democratisch gekozen voorzitster van onze Landelijke Studentenvakbond, Geertje Hulzebos, is door het LSVb-bestuur zó langdurig gesaboteerd en ondermijnd vanwege haar activistische instelling dat ze geen andere keuze had dan op te stappen”, staat daarin. “Wij eisen dat de gekozen voorzitster weer wordt aangesteld en dat de bond weer haar activistischehouding aanneemt!”

Strijdbaar

Initiatiefnemer is de Groningse studente Jildou de Jong. “Ik heb Geertje een tijdje geleden meegemaakt bij de studentenprotesten in Groningen”, zegt ze. “Daar hebben we toen de universiteit bezet omdat internationale studenten geen woonruimte konden krijgen. Ik vind het belachelijk dat zij moest aftreden. In mijn optiek heeft een vakbond juist strijdbare mensen nodig die er voor de studenten zijn.”

Moet er dan geen ruimte zijn voor een gesprek? “Jawel, maar te allen tijde de regeringspartijen te vriend willen houden is geen goed idee”, vindt De Jong. “Deze coalitie is geen vriend van de studenten en dat mag je best erkennen.” Ze is lid van SP-jongerenorganisatie ROOD, al staat dat volgens haar los van deze petitie die online is gezet door Memes voor de Massa’s, het mediaplatform van de Poldersocialistische Eenheidspartij Nederland.

Steun

Hulzebos voelt zich inderdaad gesteund. “Een roep om solidariteit in mijn strijd: teken en deel alsjeblieft!”, twittert ze. “Ik heb alleen een stem als velen met mij staan en schreeuwen dat het zo niet langer kan. Mijn dank is eeuwig!”

De kans dat ze daadwerkelijk weer terugkeert als voorzitter lijkt niet zo groot, gezien het conflict. De LSVb wil niet op de petitie reageren, zegt vicevoorzitter Van Breugel. Morgen praat het huidige bestuur met de lidbonden over de situatie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.