Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Omar Barghouti

Palestijnse activist een van sprekers op teach-in over Israël-boycot

Op de eerste teach-in rond Gaza - sinds de VU haar beleid versoepelde - zal worden gesproken over het boycotten van Israël.

De eerste teach-in rond Israël en Gaza onder het nieuwe VU-beleid staat op de agenda. Op woensdag 13 maart is er een bijeenkomst over het boycotten van Israël. Sprekers zijn emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht Gloria Wekker, schrijver Conny Braam, VU-hoogleraar Global History Pepijn Brandon en de Palestijnse activist Omar Barghouti.

Pech met visa

Barghouti is een pleitbezorger van een boycot tegen Israël. Hij is de oprichter van de Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel en medeoprichter van de internationale BDS-beweging. Barghouti is een Palestijnse Israëliër en heeft vaak pech met zijn visumaanvragen. Zo werd hem in 2019 eens de toegang geweigerd tot de VS vanwege een “immigratiekwestie” en kwam hij in hetzelfde jaar ook het Britse Verenigd Koninkrijk niet in vanwege gedoe met zijn visum. Zijn thuisland Israël legde hem drie jaar eerder een reisverbod op, een jaar later door de rechter ingetrokken om in de VS een vredesprijs in ontvangst te kunnen nemen. Daarnaast is hij promovendus aan de UvA.

Schamen

Gloria Wekker is onder andere bekend vanwege haar boek Witte onschuld: Paradoxen van kolonialisme en ras en haar prominente rol in het multiculturele debat. Conny Braam schreef over haar betrokkenheid bij het verzet tegen de Zuid-Afrikaanse Apartheid, waaraan na een jarenlange boycot in 1990 een einde kwam.

Pepijn Brandon is hoogleraar aan de VU. Hij heeft zich uitgesproken tegen de weigerachtigheid van de VU om bijeenkomsten in het kader van Gaza toe te staan op de campus. Hij zei in november tegen Ad Valvas dat universiteiten hun academische plicht verzaken door niet over Gaza te praten.

De bijeenkomst zal worden gemodereerd door VU-filosoof Catarina Dutilh-Novaes.

De VU maakte vorige week bekend dat ze de drempel verlaagt voor het organiseren van bijeenkomsten rond Israël en Gaza, uitsluitend door en voor VU-studenten en -medewerkers. Tegen spontane acties zoals sit-ins en lawaaidemonstraties heeft ze gezegd harder te gaan optreden.

5 reacties

 1. Een “academische kennisuitwisseling” die “niet mag leiden tot verdere polarisering of het bedreigen van het gevoel van veiligheid.” Dat beloofde de VU nog geen week geleden, het bleek een leugen. Ook de belofte dat de bijeenkomsten alleen “door en voor studenten en medewerkers van de VU” zijn wordt verbroken.

  Dit gaat een volledig eenzijdige anti-Israël propaganda-bijeenkomst worden, mede mogelijk gemaakt door de antisemitische BDS-beweging. De deelnemers zullen het in alles met elkaar eens zijn, er zal geen enkel tegengeluid zijn, volledig in strijd met de huisregels van de VU.

  De rol van terreurbeweging Hamas zal volledig worden genegeerd, evenals het simpele feit dat als Hamas zich morgen overgeeft en de gijzelaars vrij laat de oorlog direct voorbij is.

  Als deze bijeenkomst door gaat capituleert de VU voor extremisme en zal het geen veilige plek meer zijn voor iedereen die Israël een warm hart toedraagt.

  • Goed dat deze bijeenkomst nu wel mag plaatsvinden, maar eigenlijk moet het verder gaan. De VU moet het internationaal gerechtshof volgen en zich uit spreken tegen de genocide in Gaza. Banden met Israelische organisaties die geen afstand nemen van de genocide (en de apartheid die daaraan vooraf gingen) moeten verbroken worden, net zoals dat destijds met apartheidsuniversiteiten in Zuid Afrika is gebeurd.

   • Het is een gotspe dit een genocide te noemen.
    Dan had IDF dat de eerste week allang kunnen doen.
    Het is immoreel om als terroristische organisatie jezelf tussen de burgers te verschuilen en deze te gebruiken als levend schild. In en in laf. Tevens gaat het in tegen elke coventie en afspraak die internationaal is gemaakt in het oorlogsrecht.
    Maar terrorisiten doen niets liever. En de in Qatar wonende, puissant rijke, Hamasleiders zal het een rotzorg zijn of palestijnen sneuvelen. Hoe meer hoe beter. Past goed in hun agenda.
    De death toll van de gevechten is historisch laag vergelkeken met andere, vergelijkbare conflicten.
    Het systematisch verkrachten en wat al, dat gbeurde op 7 oktober, valt te vangen onder de noemer oorlogsmisdaden dan wel pogrom.
    De vergelijking met Zuid-Afrika gaat finaal mis., Dat ZA gefinancierd wordt door Iran is een gevalletje wiens brood men eet. Zolang Hamas terroristisch is, en feitelijk alle Joden wenst uit te roeien, ipv alleen Netanjahu, bv, hebben ze geen enkel recht van spreken.
    De tweede gotspe is dat deze teach-in een propaganda meeting wordt met slechts 1 geluid. Een terrorist uitnodigen!

    • Je hebt duidelijk behoefte aan wat meer onderwijs wat betreft internationaal oorlogsrecht — misschien is het een idee om de bijeenkomst bij te wonen? Opzettelijk burgers bombarderen, eten ontnemen, en belangrijke civiele infrastructuur zoals ziekenhuizen (en universiteiten!) platgooien is namelijk nooit toegestaan, ongeacht wie je beweerde vijand is. Het Internationaal Gerechtshof heeft haar oordeel hierover dan ook goed onderbouwd; Israelische politici zoals Herzog hebben duidelijk genocidale uitspraken gedaan sinds het begin van de invasie.

 2. Johan, al jouw beweringen vallen onder anti Israel propaganda, vaak verspreidt door Hamas, en overgenomen door Al jazeera, en daarna kwaken loos overgenomen door links librale nieuws zenders zoals Cnn, BBC , en Nos. Niks van wat jij beweert is feitelijk juist. Alle ziekenhuizen staan nog overeind in gaza. En het ziekenhuis wat beschadigd is, hoofdzakelijk de parkeerplaats , was een mis lancering van Hamas. En de universiteit was gewoon een Hamas bolwerk, infrastructuur, waar wapens van Hamas aanwezigwaaren. En waar extreem joden haat werdt verspreidt. En het is Hamas die het voedsel vaak bij de burger bevolking weg houd. Tuurlijk Israel moet de vrachtwagens wel controleeren op wapens. Wat moeilijk heden met zich mee brengt. En het is Hamas die wil voorkomen dat hun wapen opslag plaatsen en in infrastructuur worden gebombadeert, en daardoor de burger bevolking als menselijk schild gebruikt. En als hun wapen opslag plaatsen worden geraakt, hopen ze dat er zo veel mogelijk burgers doodgaan. Zodat mensen zoals jouw, en de internationale gemeenschap Israel in een kwaad dag licht kunnen stellen. Isreal probeert zo weinig mogelijk burger slachtoffers te maken. Door miljoenen pamfletten te droppen en mensen te waarschuwen, dat ze naar veilige zones moeten gaan. Er wonen daar 2 miljoen mensen in de gaza strook. Dan is het begrijpelijk dat er veel burger slachtoffers vallen. En daar is maar 1 partij verantwoordelijk voor en dat is hamas, met hun masa slachting op 7 oktober. Zonder dat je er zelf bewust van bent, heb je je laten hersenspoelen met anti Israel propaganda. En zit daardoor vol met haat tegen Israel.De enigste plek in het midden oosten waar je jood, moslim, christen of homo mag zijn. Jouw gedachten goed is een hele gevaarlijke ontwikkeling voor het moderne westen. Wat net als in de jaren 40 weer onterechte extreem joden haat gaat opleveren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.