Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

OV-kaart verliezen is niet meer zo duur

Ov-kaart verloren? Voorheen reisden studenten dan dagenlang voor eigen rekening, maar sinds 1 januari kunnen ze tijdelijk met een anonieme chipkaart het openbaar vervoer in.

De kosten konden flink oplopen als studenten hun ov-chipkaart kwijtraakten. Het duurde soms twee weken voor studenten een nieuwe chipkaart kregen. In de tussentijd moesten ze het gewone tarief betalen voor hun trein-, bus- en tramritten.

Gratis of met korting

Maar sinds 1 januari is er een andere oplossing. Studenten kunnen een tijdelijk studentenreisrecht op een anonieme chipkaart zetten. Dan kunnen ze vrij snel weer gratis of met korting reizen.

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vragen dagelijks vierhonderd à vijfhonderd studenten een vervangende ov-chipkaart aan. Ze konden hun hogere reiskosten alleen terugkrijgen als de chipkaart buiten hun schuld om was stukgegaan. Wie bijvoorbeeld van zijn portemonnee was beroofd, had pech.

Tegenstrijdige informatie

De LSVb is blij dat er eindelijk een regeling voor studenten is gekomen. Voor reguliere klanten was die er al jaren, aldus de LSVb.

Voor vragen over de studenten-ov-chipkaart kunnen studenten in principe terecht op een speciale website, maar daar staat nog tegenstrijdige informatie op. Onder het kopje Verloren, gestolen of defect staat nog de oude regeling, terwijl bij de veelgestelde vragen de nieuwe informatie wordt geboden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.