Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Oudere studenten kunnen voorlopig nog niet goedkoop lenen

De eerste dertigplussers kunnen pas vanaf 2017 een goedkope lening afsluiten voor hun collegegeld. Eerder gaat écht niet lukken, schrijft minister Bussemaker van Onderwijs vandaag aan de Tweede Kamer.

Eigenlijk was het de bedoeling dat oudere studenten hun collegegeld al vanaf 2015 zouden kunnen lenen. Maar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft niet genoeg capaciteit om dat in een paar maanden allemaal goed te regelen, liet de directeur-generaal dit najaar al weten.

Niet verantwoord

De Tweede Kamer nam daar geen genoegen mee en riep de minister op DUO tot spoed te manen. Maar helaas: Bussemaker laat nu weten dat het echt niet verantwoord is om voor 2017 het collegegeldkrediet uit te breiden.

DUO heeft vier verschillende mogelijkheden onderzocht, schrijft de minister. Maar “aan alle vier van de bovengenoemde opties voor het vervroegd invoeren kleven grote nadelen. De kosten zijn hoog en DUO kan niet garanderen dat de versnelde invoering goed verloopt.” Daar komt bij dat grote ict-projecten bij de overheid in het verleden nog wel eens de mist in gingen. 

 

Uitbreiding van het collegegeldkrediet naar dertigplussers is onderdeel van het wetsvoorstel dat ook de basisbeurs afschaft voor nieuwe bachelor- en masterstudenten. Behalve dit onderdeel, loopt ook de uitbreiding van de ov-studentenkaart voor mbo’ers vertraging op omdat niet alle computersystemen op tijd kunnen worden aangepast. DUO verwacht dat mbo’ers op zijn vroegst in 2017 een ov-kaart krijgen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.