Er moet een passende oplossing komen voor alle VU-medewerkers die de afgelopen jaren bij reorganisaties getroffen zijn door leeftijdsdiscriminatie, vindt de ondernemingsraad. Dat geldt niet alleen voor de oudere medewerkers van aard- en levenswetenschappen die gelijk hebben gekregen van het College voor de Rechten van de Mens, maar ook voor ontslagen ouderen bij andere reorganisaties, zoals die van de diensten.
Opvallend veel
“Bij de reorganisatie van de bedrijfsvoering was het aandeel 50-plussers 64%, waarbij ook nog opvallend is dat maar liefst 37% van deze 50-plussers ouder is dan 60 jaar”, schrijft de OR in een persbericht. Ter vergelijking: bij aard- en levenswetenschappen lag het percentage 50-plussers op 67%.
Een verschil is wel dat de gedupeerde medewerkers van aard- en levenswetenschappen hebben uitgerekend dat zij ook proportioneel veel zwaarder getroffen werden door de reorganisatie dan andere leeftijdsgroepen, terwijl dit voor de reorganisatie bedrijfsvoering (nog) niet is uitgerekend.
Niet weer
Dat de VU door het college voor de Rechten van de Mens voor leeftijdsdiscriminatie is veroordeeld, vindt de ondernemingsraad ‘zeer verontrustend’. De raad heeft het college van bestuur opgeroepen met nieuw beleid te komen om dergelijke discriminatie bij reorganisaties in de toekomst te voorkomen. Collegevoorzitter Jaap Winter is het ermee eens dat dit niet weer mag gebeuren: “Het is altijd een delicate balans tussen wat je bij een reorganisatie centraal vaststelt en welke speelruimte er decentraal is. Maar dit willen we niet weer als VU, los van wat je verder van de uitspraak van het mensenrechtencollege vindt. Misschien ontkom je er niet aan om meer centraal te sturen”, zei Winter vorige week in een vergadering met de ondernemingsraad.
In gesprek
Winter liet ook weten dat hij met alle betrokkenen van aard- en levenswetenschappen in gesprek is en dat hij die gesprekken als constructief ervaart, maar inhoudelijk wilde hij er verder geen uitspraken over doen.