Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Dick de Gilder, voorzitter kiescommissie

OR-verkiezingen: FNV blijft grootste, ProVU verliest

De FNV blijft met tien raadsleden (was elf) de grootste partij in de ondernemingsraad, maar het CNV heeft er één zetel bijgewonnen. De vakbond heeft er daarmee zes. Promovendipartij ProVU daarentegen levert twee zetels in en gaat van zeven naar vijf zetels.

De opkomst voor de verkiezingen voor de ondernemingsraad was iets lager dan vorige keer: 34 procent tegenover bijna 36 procent.

Er waren 21 zetels te verdelen. Drie jaar geleden nog 23. Maar omdat het aantal personeelsleden is gekrompen, is de ondernemingsraad verkleind.

Voorkeursstemmen

In absolute zin kreeg Ida Sabelis (FNV), hoofddocent bij Sociale Wetenschappen, de meeste stemmen: 149. Josephien Sierag (FNV), werkzaam bij de faculteit Economie, en Esther Plomp (ProVU), promovendus bij Aard- en Levenswetenschappen, kregen allebei 106 stemmen. Daarmee is Plomp met voorkeursstemmen gekozen ten koste van Daan Oostveen.

Bij de FNV-lijst won Peter Stol van de dienst ICT met 55 voorkeurstemmmen een zetel ten koste van Inge Trakzel.

De nieuwe raad treedt op 5 april aan. Dan moet er ook een nieuwe voorzitter worden gekozen. De huidige voorzitter Laura Henderson is namelijk niet meer beschikbaar voor de OR.

Minder actief

Henderson, die namens ProVU in de raad zat, heeft wel een verklaring voor de achteruitgang van haar partij: “Onze achterban van het promovendi-overleg is de laatste tijd minder actief geweest op de universiteit. Dus was ProVU minder zichtbaar.”

Ook denkt ze dat de CNV en FNV stemmen hebben gekregen omdat er “bekende gezichten” bij zitten. “Daar zitten mensen bij die al jaren bij de VU werken en een flink netwerk hebben. Die trekken als persoon stemmen naar zich toe. Voor ProVU is het wellicht een nadeel dat mensen nog maar kort bij de VU werken en soms na een paar jaar weer weg zijn.”

Op de site van de Ondernemingsraad staan alle uitslagen, ook van de onderdeelcommissies.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.