Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 januari 2025

Campus
& Cultuur

OR hekelt bureaucratisch top-downbestuur VU

Na alle protest op universiteiten van de afgelopen maanden heeft de ondernemingsraad van de VU een prioriteitenlijst  opgesteld van wat er in elk geval anders moet. Dit om te voorkomen dat ‘de discussie verzandt in details die symptomen zijn van structurelere zaken’, zo schrijft de raad in de begeleidende brief.  De toon is zeer kritisch. In vijf punten laat de raad weinig heel van het huidige beleid aan de VU, dat volgens de raad bureaucratisch, top-down en te veel op output gericht is.

Gekozen rector

Wat vindt de OR dan het belangrijkst? Meer echte zeggenschap van medewerkers: ‘Veel bevoegdheden zijn gecentraliseerd en weggenomen bij de professionals op de werkvloer die steeds meer hun werk moeten uitvoeren binnen keurslijven die autonomie, motivatie en kwaliteit uithollen. Hoewel er geluisterd wordt naar de werkvloer, wordt vervolgens weinig tot niets gedaan met die input.’ De OR spreekt zich nogmaals uit tegen een eenhoofdig faculteitsbestuur, een plan van collegevoorzitter Jaap Winter dat inmiddels van tafel is, en voor een gekozen rector.

Reorganisatie mislukt

Daarnaast wil de OR dat de bedrijfsvoering minder dwingend wordt. ‘In plaats van bedrijfsvoeringprocessen die dienstbaar zijn aan de behoeften en wensen van personeel en studenten, wordt de VU gekenmerkt door keurslijven van bureaucratie’, vindt de raad. Smart@work wordt als voorbeeld genoemd van een manier van werken die medewerkers en studenten van bovenaf door de strot is geduwd. ‘De afgesloten afdelingen die een onderdeel zijn van het concept Smart@Work verhinderen dat studenten en personeel de noodzakelijke contacten kunnen hebben die horen bij een academische werkomgeving. Docenten, onderzoekers en ondersteuners kunnen niet langer hun werkruimte inrichten op de manier die past bij hun werkzaamheden.’ De reorganisatie van de ondersteunende diensten is mislukt, stelt de OR. Medewerkers en studenten ondervinden hier dagelijks de vervelende gevolgen van.

Minder flexwerkers

Verder wil de OR af van het huidige financieringsmodel (VUSAM geheten), waarbij faculteiten en vakgroepen geld krijgen op basis van hun output (bijvoorbeeld aan behaalde studiepunten). De raad vindt dat er gestuurd zou moeten worden op basis van inhoudelijke keuzes. Ook wil de OR af van het grote aantal flexwerkers op de VU. Dat moet van 60 naar 20 procent. Tot slot wil de OR wil meer echte zeggenschap en invloed. Kortom, een eisenlijstje waarvan de VU-bestuurders best eens wakker zouden kunnen liggen. En dat vrijwel zeker nog tot stevige discussie zal leiden.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.