Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

Opnieuw mishandeling bij Groningse studentencorps Vindicat

Het is weer hommeles bij het Groningse studentencorps Vindicat. In december is een lid in de sociëteit mishandeld, onthult het Dagblad van het Noorden. Tegen de afspraken in heeft de vereniging dit niet gemeld.

Het slachtoffer had volgens het Dagblad van het Noorden een lichte hersenschudding, letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus. Hij heeft aangifte gedaan tegen twee 22-jarige Vindicatleden.

In 2016 kwam studentencorps Vindicat in het nieuws toen een aspirant-lid tijdens de ontgroening was mishandeld: een ouderejaars zou op zijn hoofd zijn gaan staan. De dader is veroordeeld tot een dag cel en een werkstraf, maar is in hoger beroep gegaan.

Corporale cultuur onder kritiek

Het voorval leidde tot hevige kritiek op ontgroeningen en de corporale cultuur. De bestuursbeurzen van Vindicat werden opgeschort na een volgend incident in een sushirestaurant. De vereniging moet aantonen “dat ze onacceptabel gedrag van leden wil voorkomen en veel energie wil steken in het benodigde cultuurveranderingsproces”, zei rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen.

 Vindicat is vergeten deze nieuwe mishandeling te melden bij de burgemeester en de universiteit, zoals was afgesproken in een gedragscode die de vereniging heeft ondertekend. “Ik ben nalatig en stom geweest”, zegt Vindicat-rector Marc Mohr daarover tegen het dagblad.

De twee vermeende daders zijn door Vindicat geschorst en worden vervolgd door het Openbaar Ministerie.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.