Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Op sommige faculteiten zien ze de studentenraad als iets vervelends’

Er mag best meer waardering zijn voor het werk van de universitaire studentenraad en de studentenraden aan de faculteiten, zegt Kata Rakić, voorzitter van de universitaire studentenraad. Volgende week kunnen studenten stemmen op hun favoriete vertegenwoordigers in de medezeggenschap.

Er komen weer verkiezingen aan, van maandag 19 tot en met donderdag 22 april kunnen studenten hun vertegenwoordigers in de universitaire en facultaire medezeggenschap kiezen. En er valt wat te kiezen, want in tegenstelling tot vorig jaar zijn er meer kandidaten (15) dan zetels (11). “En het stemmen is online, dus je hoeft er echt geen moeite voor te doen”, zegt usr-voorzitter Kata Rakić. “Maak gebruik van je stem, het is belangrijk.”

Van alles wat de usr het afgelopen jaar heeft bereikt, waar ben je het meest trots op?
“Zoveel. Het studentenwelzijnspunt waar studenten bij studenten terechtkunnen voor een luisterend oor en informatie met betrekking tot hun welzijn. Het betrekken van internationale studenten, die ook zijn vertegenwoordigd in de studentenraad, de aandacht voor inclusiviteit, diversiteit en het taalbeleid van de VU. We zitten bovenop het online onderwijs en de online surveillance, de zogeheten proctoring. We hameren erop dat studenten hun tentamen in alle rust moeten kunnen doen, zonder zorgen afgekeurde tentamens door falende software, en dat blijven we doen.”

Ik heb de indruk dat de studentenraad dit jaar meer voor elkaar gekregen heeft dan het jaar daarvoor en dat dit komt doordat het voor veel raadsleden hun tweede periode was.
“Twee raadsleden zaten het jaar ervoor ook in de usr, de vicevoorzitter Soukaina Abouhssen en communicatie-coördinator Alyssa Termaat. Daarnaast hebben Sumeyye Dalkiran en ik ook nog tussen beide termijnen ook in de facultaire studentenraad gezeten, dus we hebben veel ervaring op centraal en decentraal niveau. Twee raadsleden, Kimberly van den Ouden en Kat Baron, hebben ervaring in de studentenraad van hun faculteit. Dit jaar zijn er drie kandidaten die al in de raad zitten: Selin Çakmak, Sumeyye Dalkiran en ikzelf. Maar er zijn ook andere factoren van belang voor de kwaliteit. Dat alle faculteiten zijn vertegenwoordigd in de usr, en zeker ook een rechtenstudent, voor een beter begrip van alle juridische aspecten van het raadswerk. Internationale studenten in de raad, ook heel belangrijk.”

Het lijkt erop dat die continuïteit de kwaliteit ten goede komt. Zouden de usr-leden niet net zoals de ondernemingsraadsleden [die het personeel van de VU vertegenwoordigen, PB] niet voor een langere tijd moeten worden benoemd, bijvoorbeeld twee jaar?
“Iedere keer als er een nieuwe usr wordt gekozen, gaat er inderdaad altijd wat kennis verloren, gemaakte afspraken worden vergeten, de kracht van het collectieve geheugen gaat verloren en daarmee de waarborging om de taken goed te doen. Aan de Hogeschool van Amsterdam is het studentenraadslidmaatschap voor meerdere jaren en dat zouden aan de VU ook moeten invoeren. Daar is een taskforce voor opgericht die de mogelijkheden onderzoekt en best practices vergelijkt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een vorm waarbij de nieuwe raadsleden worden begeleid door oude raadsleden, die een meer ondersteunende rol aannemen. Dat is maar een idee dat ik nu opgooi, maar in die richting zou je kunnen denken.”

Zo’n meerjarig raadslidschap zal ook wel een drempel vormen voor potentiële kandidaten die studievertraging vrezen.
“De huidige raad bestaat uit behoorlijk ambitieuze leden die, ondanks dat het een superdruk jaar was, kwalitatief raadswerk hebben weten te combineren met succes in hun studie. Dat zou de organisatie best beter mogen faciliteren en waarderen. Bij sommige faculteiten lijken studentenraden en ook de studieverenigingen vooral als iets vervelends te worden gezien. Die verbieden de raden om gebruik te maken van hun bestuurskamer en werken ze op andere manieren tegen. Terwijl er wel van ze verwacht wordt dat ze de introductieperiode voor het nieuwe collegejaar helpen organiseren.”

Met het college van bestuur lijkt de samenwerking wel goed te gaan.
“Het gaat vooral om de bestuurslagen daaronder.”

Er zaten het afgelopen jaar twee “partijen” in de usr, de studentenbond SRVU, waar jij ook vicevoorzitter van bent, en de Universiteitspartij. Dit jaar heeft zich ook nog een onafhankelijke kandidaat gemeld. Maar het verschil is niet echt te merken, toch?
“De SRVU is het hele jaar door activistisch op allerlei belangrijke thema’s, van welzijn tot proctoring enzovoort, maar we zitten er inderdaad allemaal met hetzelfde doel, namelijk de studenten vertegenwoordigen. Over alle standpunten wordt democratisch gestemd en we gaan altijd eensgezind de discussies in.”

Door corona is het dit jaar weer moeilijk om de studenten te bereiken.
“Goed campagne voeren zit er dit jaar weer niet in, nee. We proberen studenten te bereiken via de social media, Instagram, Facebook. We hopen dat ze zich informeren en ook gaan stemmen. Het is belangrijk en heeft invloed op je studieleven, dat wil ik iedereen graag op het hart drukken.”

De universitaire studentenraad is onder meer te vinden op Facebook en Instagram.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.