Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 december 2024

Campus
& Cultuur

Ook ouders zijn welkom bij de ‘arrival days’

“Gaan jullie allemaal in Amsterdam wonen of zijn er ook mensen voor Amstelveen?” Een medewerker van de gemeente Amstelveen loopt langs de enorme rij voor de kamer van de gemeente Amsterdam. “Is Uilenstede Amsterdam of Amstelveen?” vraagt een student zich hardop af.

Het zijn de arrival days. In het Bellevue-gebouw op de VU-campus is in elke zaal wel iets te doen. Studentenkaart ophalen, inschrijven bij de studievereniging, zorgverzekering afsluiten, bankrekening openen, en dus ook inschrijven bij de gemeente. Alle regeldingen handig gebundeld in één gebouw.

Kamer gevonden

Hazirah Mohdkamel uit Maleisië, die de master business administration gaat doen, staat in de goede rij. “Ik heb een kamer gevonden in Amsterdam”, zegt ze. “Gewoon via Google, dat ging eigenlijk best makkelijk.” Het is haar derde keer in Amsterdam. “De eerste keer was ik hier op vakantie, vorig jaar met Koningsdag, en nu blijf ik hier een jaar studeren.”

Masterstudent marketing Ben Sanshie uit Duitsland vond een kamer via een vriendin die hier al woonde. “Zij heeft een appartement gezocht, waar we nu samen wonen. Wel relaxed, maar ook duur!” Hij komt hier studeren omdat hij gelooft dat Amsterdam bij hem past. “Ik heb een tijd in Kaapstad gewoond en heb daar Nederlandse studenten leren kennen met wie het klikte, en ik ben wel vaker in Amsterdam geweest. Het is ook niet te ver weg van mijn thuisstad München.”

Ouders mee

Beneden bij de ingang vragen drie studentes aan medewerkers in wit-blauwe VU-T-shirts waar ze hun identiteitsbewijzen kunnen kopiëren. “Je studentenkaart kun je nog niet gebruiken”, legt een van hen uit. “Je kunt het best in de kelder van het hoofdgebouw naar de Repro gaan.” De drie draaien zich weer om en lopen weg.

Eén zaaltje heet de ‘Parent’s Room’. Een Spaanse studente en haar ouders bespreken iets met serieuze gezichten en lopen dan zoekend de kamer weer uit. Op een scherm staan oude hits op uit de jaren zeventig en tachtig. Het ruikt er naar koffie.

Onbekende plek

“Het is toch moeilijk in je eentje op een onbekende plek en als je niemand kent”, zegt Kristina Langerud uit Noorwegen, masterstudent in marketing. Haar ouders zitten aan een tafel. “Ik ben nog niet eerder in Amsterdam geweest.” Wel in Engeland, daar deed ze haar bachelor. Toch nam ze liever wel haar ouders mee.

Ze praat ze bij over haar inschrijving. “Er was iets mis met de gecertificeerde kopie van mijn diploma, dus nu hebben ze het origineel nodig”, vertelt ze. “Daarom heb ik nog geen studentenkaart en kan ik me nog niet aanmelden bij een zorgverzekering. Maar ze hebben me verzekerd dat het morgen in orde komt.”

Shoppen

“We helpen haar installeren hier en in haar appartement”, zegt haar vader. Lachend: “Ze laat ons de grote wereld zien.” Hij is ook nog niet eerder in Amsterdam geweest, haar moeder wel. Die heeft zin in de komende paar dagen: shoppen en de stad bekijken.

Een man in een grijs pak met een bril op blijkt de burgemeester van Amstelveen. Hij is benieuwd naar alle nieuwe studenten die in zijn gemeente komen wonen. Drie jongens ontdekken al snel dat ze helemaal niet in de grote rij voor Amsterdam hoeven te staan. “Uilenstede? Ja hoor, kom verder”, verwelkomt de Amstelveense gemeentemedewerker de weifelende studenten voor de ingang. Ze zijn direct aan de beurt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.