Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Ganzevoort tijdens zijn afscheidsrede in het Auditorium

Ook Detective Pikachu is theologie

Hoogleraar en theologiedecaan Ruard Ganzevoort nam gisteren afscheid van de VU met een rede waarin hij het belang en de relativiteit van theologie benadrukte.

Theologie is overal, zelfs in de film Pokemon: Detective Pikachu, betoogde Ruard Ganzevoort gisteren in zijn afscheidsrede als decaan en hoogleraar theologie. Ganzevoort verlaat na 16,5 jaar de VU en is inmiddels begonnen als rector van het International Institute of Social Studies (IISS), verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Als decaan heeft Ganzevoort zijn faculteit behoorlijk getransformeerd, van een faculteit waar Godgeleerdheid het zwaartepunt vormde naar één waar het draaide om de maatschappelijke relevantie van theologie. Daarover ging het ook in zijn rede. “Theologie gaat niet alleen over religie en religieuze traditie maar ook over marktwerking in de gezondheidszorg, kunstmatige intelligentie, charismatisch-populisme en de emancipatie van transgenders”, aldus Ganzevoort.

Imperialisme

Dat wil volgens hem niet zeggen dat theologie alles is. De titel van zijn rede luidt: ‘Alles is theologie, maar theologie is niet alles’. Theologie heeft geen claim op de waarheid en Ganzevoort moet ook niets hebben van theologen die ongelovigen die goede werken verrichten, toch beschouwen als “anonieme” christenen en die claimen dat de wereld nog steeds religieus is, al vinden seculiere mensen van niet. Ganzevoort vindt dat een vorm van imperialisme. Maar de theologie is volgens hem nog steeds waardevol in de discussie over belangrijke maatschappelijke kwesties.

Na afloop van Ganzevoorts rede sprak zijn opvolger, interim-decaan Frank van der Duyn Schouten, over de reorganisatie en herpositionering van de theologische faculteit. Van der Duyn Schouten, van huis uit wiskundige, gebruikte een bekend wiskundig gedachte-experiment, dat van het oneindige en dus niet-bestaande Hilbert-hotel, om te betogen dat het mogelijk is om zinnige dingen te zeggen over onbestaande zaken.

Verkeerd filmpje

Hoogleraar antropologie van de religie Miranda Klaver vatte Ganzevoorts academische bijdragen samen. Zo heeft hij onder meer het model van de “narrativiteit van de praktische theologie” uitgewerkt, de beschrijving van de manier waarop mensen hun geloof leven.

Er ging iets mis bij een filmpje waarin mensen met wie Ganzevoort heeft samengewerkt, onder andere medewerkers van de diversity office, een afscheidsboodschap uitspraken. Daar verscheen opeens levensgroot rector Jeroen Geurts die een zekere Chris toesprak. Verkeerd filmpje, voor een andere medewerker die de VU gaat verlaten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.