Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Ondernemingsraad weigert blanco cheque voor Amsterdamse Academische Alliantie

De ondernemingsraad en de studentenraad van de VU willen nog niet instemmen met de toekomstplannen voor de Amsterdamse Academische Alliantie, het samenwerkingsverband van de Amsterdamse universiteiten en hogescholen. 

De medezeggenschap wil het gedeelte over de Amsterdamse Academische Alliantie (AAA) in het nieuwe instellingsplan van de VU later apart behandelen. Net zoals de medezeggenschap van de UvA dat wil. “Als we nu ja zeggen tegen het AAA-deel, dan is dat een blanco cheque”, zegt or-voorzitter Jelly Reinders.

Mooi streven

In dat gedeelte staat dat er in Amsterdam één open onderwijs- en onderzoeksruimte komt die naadloos aansluit bij de behoeften van studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de stad.

“Op zich is dat een mooi streven, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Daarom wil de gezamenlijke vergadering veel concretere afspraken maken met een duidelijk tijdpad wanneer, waar en door wie de beslissingen worden genomen”, aldus Reinders.

Weinig concreet

Onlangs hebben de medezeggenschapsraden van de VU en de UvA overlegd om tot voorstellen te komen voor de alliantie. “Het klopt dat er weinig concrete dingen in het plan staan. Maar er staat wel in dat een open onderwijsruimte vraagt om een naadloze samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering en ondersteuning. Betekent dat, dat we weer gaan reorganiseren?” verwoordt zij een van de bedenkingen.

“En wat wordt er bedoeld met een bestuurlijke constructie die stevig moet zijn? Daarover moet helderheid komen.”

Jaloers op de VU

De VU is nu middenin een discussie over de manier waarop de VU bestuurd wordt. Belangrijk punt daarbij is het voornemen van het college om het faculteitsbestuur op te heffen ten gunste van een eenhoofdig bestuur in de vorm van een decaan.

“Het bestuur lijkt nu op de afloop van dat debat vooruit te lopen door het UvA-bestuursmodel als uitgangspunt te nemen voor alle samenwerkingen in de alliantie. En dat terwijl er aan de UvA juist veel mensen van dat model af willen en jaloers naar de VU kijken.’’

Eerst duidelijkheid

Reinders wil dat er eerst duidelijkheid komt over hoe het bestuur wordt geregeld en wat dat betekent voor de samenwerkingsverbanden binnen de alliantie.

“We moeten in dit traject goed in de gaten houden hoe medezeggenschap en bestuur elkaar treffen. Want als harmonisatie uiteindelijk het doel is, heb je wel wat met elkaar af te spreken.”

Volledige fusie

Reinders twijfelt er niet aan dat overeenstemming kan worden bereikt, maar het zal wel nog een stevige discussie worden. “In het AAA-deel staat duidelijk dat er geen volledige fusie tussen de VU en de UvA komt. Dat maakt de discussie makkelijker. Wij willen voorkomen dat we later telkens met voldongen feiten worden geconfronteerd. Daarom willen nu niet te veel onduidelijk laten.”

Met de rest van het instellingsplan gaat de gezamenlijke vergadering na een paar aanpassingen waarschijnlijk wel instemmen in december.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.