Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Nieuwe woningwet slecht voor studentenwoningen’

De nieuwe woningwet is te streng voor beleggers, vinden studenten en woningbouwcorporaties. Ze vrezen dat het moeilijk wordt om nieuwe studentenwoningen te bouwen.

“Door deze wetswijziging kunnen nauwelijks nog nieuwe betaalbare studentenwoningen worden gebouwd, terwijl deze juist hard nodig zijn”, zegt voorzitter Stefan Wirken van de Landelijke Studenten Vakbond over de regels die op 1 juli van kracht werden.

Woningnood

Morgen overlegt de Tweede Kamer over huisvesting. Daarom vragen studenten vandaag aandacht voor de woningnood in grote steden en pleiten ze voor een ruimere uitleg van de wet: waarom zouden beleggers niet langer in studentenwoningen mogen investeren?

Zonder de hulp van beleggers kunnen corporaties niet genoeg studentenwoningen bouwen, menen ook de Amsterdamse studentenvakbond ASVA en de Delftse studentenvakbond VSSD. Sommige projecten voor studentenhuisvesting zouden nu al stilliggen.

Met het faillissement van woningcorporatie Vestia in het achterhoofd is de woningwet aangescherpt. Sociale huisvesters moeten hun projecten voortaan zelf financieren en mogen niet meer met beleggers werken. Mocht er dan iets misgaan, dan verdwijnt er geen staatssteun in de zakken van bedrijven.

Financiële risico’s

De wet is ook bedoeld om studentenhuisvesters in te tomen. Soms beheren zij projecten die eigendom zijn van beleggers, schreef minister Blok in september aan de Tweede Kamer. Onder meer SSH en DUWO hebben op deze manier studentenwoningen gerealiseerd. Maar zo mag het niet langer. Blok wijst in zijn brief op de financiële risico’s van dergelijke constructies.

Maar de LSVb ziet minder problemen. Je zou contractueel kunnen vastleggen dat de beleggers geen recht hebben op eventuele staatssteun, stelt de vakbond. De bond wil daarom dat minister Blok snel een uitzondering maakt voor studentenhuisvesters.

De Delftse VSSD vreest dat particulieren zich op de woningmarkt zullen storten als er niet genoeg studentenwoningen komen. Particulieren zouden tot wel duizend euro huur per maand vragen. “Zo wordt het onbetaalbaar voor de studenten om op kamers te gaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.