Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe VU-rector is voorbeeld voor veranderende campus

De VU heeft een nieuwe rector gevonden. Neurowetenschapper Jeroen Geurts (1978) treedt in januari aan als de opvolger van Vinod Subramaniam.

Geurts is hoogleraar translationele neurowetenschappen bij Amsterdam UMC, waar hij de afdeling Anatomie & Neurowetenschappen leidt. Daarnaast bekleedt hij verschillende bestuursfuncties. Hij was voorzitter van het kennisplatform De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en is directeur en oprichter van stichting Brein in Beeld. Ook is hij bestuursvoorzitter van ZonMw, een organisatie die onderzoek financiert op het gebied van de gezondheidswetenschappen. Hij is lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Een man met veel invloed. ‘Iemand om in de gaten te houden’, aldus ScienceGuide in 2019.

Anders beoordelen

Geurts heeft zich altijd sterk gemaakt voor het populariseren van de wetenschap en is de aanjager van het nieuwe Erkennen & Waarderen, een systeem dat wetenschappers niet langer alleen beoordeelt op publicaties en citatiescores, maar ook op onderwijs en valorisatie. De nadruk komt meer te liggen op onderzoeksteams dan op individuele onderzoekers.

Inclusieve campus

“Het Erkennen & Waarderen is in het begin vooral door de onderzoeksfinanciers gestuurd”, zegt Geurts in een interview met Ad Valvas. “Maar nu, bij de uitvoering, zijn de universiteiten aan zet. Ik vind het supergaaf dat ik dat Erkennen & Waarderen nu verder als rector kan uitbouwen.”

De aanstaande nieuwe rector zegt zich tot de VU aangetrokken te voelen vanwege onder meer de diversiteit van de studentenpopulatie. Vanuit zijn eigen ervaring als LHBTI-plusser met een atypisch gezin hoopt hij een boegbeeld te kunnen zijn van een inclusieve campus.