Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bomvolle zaal bij de voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwe reiskostenregeling

‘Nieuwe reiskostenvergoeding is eerlijker en eenvoudiger’

Een voorlichtingsbijeenkomst over de reiskostenvergoeding van VU-medewerkers, eerder vandaag, trok zoveel belangstelling dat inderhaast een tweede bijeenkomst is belegd, die op dit moment plaatsvindt. De reiskostenvergoeding, die zal worden veranderd, houdt blijkbaar de gemoederen flink bezig.

“De verandering is geen bezuiniging”, aldus hoofd personeelszaken Renée Andrée Koornstra. Ze is bedoeld om de vergoeding eerlijker en makkelijker te maken.” Volgens Koornstra profiteren momenteel vooral de vervoersbedrijven van de onkostenvergoeding voor VU-personeel. De vergoeding is namelijk gekoppeld aan een verplicht jaarabonnement bij de NS of een andere vervoerder. En vaak is zo’n abonnement een dure reisoplossing.

Eenvoudiger

Een groot nadeel van de huidige regeling is dat maar ongeveer een kwart van het personeel er profijt van heeft. Vooral mensen met een deeltijdaanstelling, bijna de helft van de VU werknemers, hebben er geen voordeel bij.

Een andere reden voor de verandering is om de regeling eenvoudiger te maken. Eén keer aanvragen en de rest van je diensttijd aan de VU werkt het vanzelf.

De nieuwe regeling, die samen met de vakbonden is ontwikkeld, houdt in dat iedereen die zonder auto naar de VU komt een vergoeding van zeven cent per kilometer, tot een maximum van 150 kilometer. Hoe je reist, moet je zelf weten, als je maar niet met de auto komt. Op de fiets, met de trein of lopend. Alleen een kleine groep, die nu al een parkeervergunning van de VU heeft  vanwege een handicap of omdat het voor hen onmogelijk is de VU per openbaar vervoer te bereiken, mag met de auto blijven komen.

Overgangsregeling

Nu heeft de VU een budget van twee miljoen euro per jaar voor de reiskostenvergoeding. Dat bedrag blijft gelijk. Alleen zullen naar schatting na 1 januari bijna vierduizend medewerkers ervan profiteren. Nu zijn dat er 1285. Berekeningen laten zien dat er zo’n vierhonderd mensen op achteruit gaan onder de nieuwe regeling, vooral mensen die verder dan 75 kilometer van de VU wonen, of die juist heel dichtbij wonen. Voor wie er meer dan twintig euro op achteruit gaat, komt er een overgangsregeling van drie jaar .

Naast de vergoeding kunnen VU-medewerkers ook nog een fiscaal voordeel krijgen van 19 cent over maximaal 214 dagen, afhankelijk van hoeveel dagen je werkt. De VU gaat dit automatisch met het maandsalaris verrekenen.

Duurzame universiteit

Namens de vakbonden verklaart Houkje Vlietstra  (FNV) positief tegenover de voorgestelde regeling te staan. Fel verdedigt ze het feit dat automobilisten geen vergoeding krijgen. “De VU wil een duurzame universiteit zijn. Daar past ontmoediging van het autogebruik bij.’’

Dat komt haar op enig gebrom uit de zaal te staan. “Het is niet van deze tijd dat mijn werkgever bepaalt dat ik niet met de auto of motor mag komen”, roept iemand.

En natuurlijk komen verschillende voorbeelden van mensen naar voren die er slechter van denken te worden. Vanaf woensdag staat een reken-tool op VU-net, waarop iedereen kan berekenen wat het in ieders specifieke eigen situatie praktisch betekent.

Groen licht

Eén probleem is  al aan de orde. Hoe zit het met mensen die per 1 september moesten beslissen hun jaarabonnement te verlengen, of met nieuwe medewerkers die juist net een jaarabonnement hebben genomen?

Er komt een hardheidsclausule om bij duidelijk onbillijke gevallen een oplossing te vinden, belooft Koornsta.

Maar alles is nog onder voorbehoud. Het plan wordt voor 20 oktober nog ter stemming voorgelegd aan de vakbondsleden op de universiteit. Geven die groen licht, dan gaat de regeling per 1 januari van start.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.