Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe fusiefaculteit zorgt voor irritatie  

De nieuwe faculteit ‘Social Science and Humanities’ is al bijna een feit, maar de ondernemingsraad had vorige week nog wel een paar dingetjes. Dat zorgde voor enige irritatie bij het college van bestuur. 

De ondernemingsraad wil dat de nieuwe fusiefaculteit, waarin Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen en Religie en Theologie als schools verdergaan onder één bestuur, niet al in januari 2025 van start gaat maar pas in het nieuwe collegejaar, dus per september 2025. Dat liet de OR vorige week weten tijdens een vergadering met het college van bestuur. Ook wil de ondernemingsraad dat de naam van de nieuwe faculteit een verwijzing naar Religie en Theologie zal bevatten. Het plan is vooralsnog om de nieuwe faculteit ‘Social Science and Humanities’ te noemen.  

“Vaak blijkt bij dergelijke reorganisaties dat er meer hobbels te nemen zijn dan was voorzien”, zei een OR-lid als verklaring voor het uitstel. Het CvB leek na anderhalf jaar gemarchandeer over de nieuwe faculteit niet bereid tot verdere vertraging vanwege allerlei bestuurstechnische aspecten zoals hoe de decentrale medezeggenschap binnen de faculteit geregeld wordt en de aanpassing van het bestuursreglement, enzovoort. Rector Jeroen Geurts, die zei de kritische vragen van de OR goed te begrijpen, wilde weten waar de OR eigenlijk nog bang voor was.  

Gijzeling

Het bleek dat de OR, die het CvB een document met veel vragen en opmerkingen gestuurd heeft die Ad Valvas niet mag inzien, bang is dat bij de realisatie van de fusie allerlei dingen geregeld worden waarbij de medezeggenschap niet betrokken wordt. Het ging niet om de fusie zelf, maar om hoe die fusie vorm krijgt, aldus een OR-lid. Het kwam erop neer dat de OR twee keer om advies zou worden gevraagd, namelijk als er met de fusie gestart wordt in januari, en nog eens bij de implementatie van de nieuwe faculteit.  

Dat werd CvB-lid Marcel Nollen te gortig. “Ik word even kritisch, dan mag Jeroen het straks weer goedmaken”, zei hij. Good cop, bad cop dus, met Nollen als de bad cop. Wat de OR wilde, betekende volgens hem dat de OR na de start van het fusieproces de implementatie nog kon tegenhouden. Ook viel een opmerking van een OR-lid over het aangepaste bestuursreglement bij hem verkeerd. De OR en de universitaire studentenraad hebben instemmingsrecht op de wijziging van het bestuursreglement en de OR heeft adviesrecht op de fusie, omdat het een belangrijke organisatiewijziging betreft. Het OR-lid zei iets over de volgorde daarvan en Nollen vatte de opmerking van het OR-lid op als een “gijzeling”, alsof de OR dreigde niet met dat reglement in te stemmen als het CvB niet instemde met het advies ten aanzien van de fusie.  

Misverstand

Dat bleek een misverstand, het was gewoon een opmerking van procedurele aard geweest van dat OR-lid. Maar er bleek wel uit dat er wat irritatie was ontstaan. Het CvB wil door en ziet de OR als een dwarsligger. “Maar op deze manier blijven de betrokken medewerkers van de faculteiten in onzekerheid”, zei Nollen. “Dit is niet goed voor de mensen, als ze zo lang in niemandsland blijven leven. Ze willen duidelijkheid.” 

Na wat heen en weer gepraat en twee schorsingen kwamen ze er toch uit. De nieuwe fusiefaculteit wordt per 1 januari een feit en bij de regeling van de details wordt de decentrale medezeggenschap betrokken, dus de medezeggenschapsorganen van de faculteiten zelf.

Religiestress

Maar voor de naamgeving zoals die nu is heeft de VU goede redenen, legde Geurts uit. Religie en Theologie wordt uit de naam gehouden omdat medewerkers van de twee fusiepartners “religiestress” hebben. Het komt erop neer dat er mensen zijn die theologie geen echte wetenschap vinden en er dus niet mee willen worden geassocieerd of, zoals Geurts het formuleerde: “die het ingewikkeld vinden om in een faculteit te werken die theologie in de naam heeft.” 

Religie en Theologie blijft een buitenbeentje in de nieuwe faculteit. Het wordt een school met een bijzondere status binnen de fusiefaculteit, met aan het hoofd een wetenschapsdirecteur die autonoom contacten onderhoudt met de buitenwereld en met de negen verbonden seminaries, en verder met een eigen graduate school. Zo houdt Religie en Theologie een eigen, herkenbaar smoel, nodig om de samenwerkingspartners, zoals de seminaries, binnenboord te houden en serieus genomen te worden in de theologische wereld.  

4 reacties

  1. Het is wel soort van geinig dat er – wat die “religiestress” betreft – kennelijk toch wel eens naar het gewone voetvolk geluisterd wordt aan de VU. Het zal nu trouwens net zo goed vreemd overkomen dat vakgebieden als kunstgeschiedenis of letterkunde onderdeel zullen zijn van een faculteit die (voor het oog van de buitenstaander) primair “of Social Science” is. Je had het beter gewoon “Faculty of Humanities” kunnen noemen met alles daaronder gevat; dat is relatief gezien nog de meest ‘neutrale’ term. Maak er nou niet zo’n potje van.

  2. Voor het overige is het beschamend dat men blijkbaar doodleuk meegaat in het gejank van stafleden die zich blijkbaar emotioneel onveilig voelen in de buurt van theologie. Je moest eens weten hoe hoog het niveau is onder de theologen en bijbelwetenschappers.

  3. Het is misplaatst en bekrompen om ‘religiestress’ als ‘goede reden’ te noemen om te verdoezelen dat er theologie bedreven wordt. Hoe is het mogelijk dat de rector van de VU dit schaamteloos verdedigt?
    En wat zouden de “medewerkers” erger moeten vinden: samen in één faculteit zitten met mensen die theologie bedrijven, of in een faculteit zitten met theologie in de naam?

  4. Als student theologie en gedreven door de liefde van Jezus Christus om het Evangelie te verkondigen, vind ik het jammer dat het streven is om theologie als faculteit te laten verdwijnen. Theologen doen geen onderzoek om primair meer te leren over de mens, maar willen meer leren van God Zelf. God zegt zelf in Zijn Woord: ‘Dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus die U gezonden hebt.’ Er is geen betere boodschap voor de wereld dan deze, en er is geen belangrijke kennis dan deze. Zoek Jezus en leef! Ik hou van jullie allemaal en gun jullie allemaal het eeuwige leven! Voel je vrij om mij een berichtje te sturen als je hulp kunt gebruiken bij de zoektocht naar vrede: t.b.d.korporaal@student.vu.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.