Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe, buitenlandse vrienden maken? Word buddy!

Buitenlandse studenten aan de VU leven teveel in een “bubble”, zegt Neira Bećar van het International Office. “Hoewel het om uitwisselingsstudenten gaat, is er te weinig daadwerkelijke uitwisseling tussen buitenlandse en Nederlandse studenten op de VU-campus.”

Daarom roept het International Office VU-studenten op zich te melden als buddy van een buitenlandse student. Er worden er dit najaar 426 studenten uit verschillende landen in Europa, Amerika en Azië op de VU-campus verwacht. Om ze wegwijs te maken wil het IO ze koppelen aan een VU-student.

Uitgaansleven

“Een buddy geeft de internationale student antwoord op vragen over het academische leven op de campus, maar ook tips over het Amsterdamse uitgaansleven, muziek, cultuur of wat dan ook”, aldus Bećar. “Het hangt een beetje af van wat die internationale student wil, en welke vragen hij heeft.”

Buddyprojecten zijn er al jaren op de VU-campus, maar werden tot nu toe gedragen door studieverenigingen als EOS van de faculteit Sociale Wetenschappen, Aureus van Economie en Bedrijfskunde en het Erasmus Student Network.

Interculturele communicatie

“Daardoor was het versnipperd en dit jaar neemt het IO voor het eerst een coördinerende rol op zich”, aldus Bećar. “Wij hebben centraal een beter overzicht van wat er op de verschillende faculteiten gebeurt.”

Het IO start dit jaar met een pilot, waarbij vijfentwintig studenten in contact worden gebracht met buitenlandse uitwisselingsstudenten. “Daar is één verplicht onderdeel bij, een workshop interculturele communicatie”, vertelt Bećar. “De rest van de studenten die zich aanmelden voor een buddy wordt onder de hoede genomen van de studieverenigingen.”

Leuk sociaal iets

Becar verwacht vooral aanmeldingen van studenten die zelf in het buitenland hebben gestudeerd en in internationalisering zijn geïnteresseerd. “Bijvoorbeeld omdat ze nog van plan zijn om naar het buitenland te gaan.”

Wie zin heeft om een internationale student te begeleiden, moet zich vóór 29 juni aanmelden bij het IO. “Het kost je niet veel tijd, en levert je leuke contacten op”, zegt Bećar. “Het moet geen verplichting zijn. Het is een leuk sociaal iets.”

Meer informatie lezen en aanmelden doet u hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.