Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe afspraken Amsterdamse studentenverenigingen

Een nieuw convenant met de Amsterdamse studentenverenigingen moet excessen in de kennismakingstijd voorkomen. Dat zegt Erna Klein Ikkink, directeur van de dienst Student- en Onderwijszaken.

 

Jullie hebben zeker de regels aangescherpt omdat drie dispuutleden van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) deze zomer in het ziekenhuis terechtkwamen?

“Het lijkt inderdaad alsof dat de aanleiding was. Maar eigenlijk hebben we al voor de zomer met de verenigingen afgesproken dat we het convenant zouden moderniseren. Daar hebben ze zelf om gevraagd.  Zodat er meer helderheid is.”

Waarom was dat nodig? Het zijn toch allemaal volwassen mensen? Kunnen die zich niet een beetje gedragen?  

“Natuurlijk kunnen ze dat zelf bedenken. En in veel gevallen hebben ze het ook al zelf bedacht. Maar soms is het handig dat heel duidelijk is wat de regels zijn. Zo maken we nu geen verschil meer tussen gewone verenigingen en verenigingen met een kennismakingstijd. De afspraken gelden voor iedereen. En ook voor de hele vereniging, dus ook voor de disputen.”

Wat voor straf legt de VU op als een vereniging zich niet aan de regels houdt?

“In eerste instantie spreken we de vereniging gewoon aan. In het uiterste geval kunnen we de beurzen van het bestuur intrekken. Tot nu toe is dat trouwens nog nooit gebeurd. Niet elke vereniging krijgt een beurs van de VU. Dat hangt ook van het aantal VU-leden af. Zo krijgt het ASC op dit moment geen beurs van ons. Het is voor ons vooral belangrijk dat we op een heel positieve manier met de verenigingen het convenant hebben opgesteld. Het is niet onder dwang gebeurd, de samenwerking is momenteel erg goed.”

Goed, dan hebben jullie dit met het huidige bestuur afgesproken. In september zitten er nieuwe mensen die dit allemaal niet weten.

“Dat klopt. Daarom hebben we ook afgesproken op welke manier de verenigingen ervoor zorgen dat hun opvolgers hier mee bezig blijven. Daarom hebben we in mei ook alweer een afspraak met de aankomende bestuursleden. We vinden het belangrijk dat er sowieso een cultuuromslag plaatsvindt. Alle verenigingen hebben een presentatie gehouden over hoe ze dat voor elkaar willen krijgen.” 

 

Geen stilzwijgen

Wat is er nieuw aan de gedragscode? Geheimhoudingsverklaringen waren al niet toegestaan, nu is ook vastgelegd dat ze niet rechtsgeldig zijn. Studenten mogen ook zonder toestemming te vragen een arts bezoeken. Daarnaast hebben ze recht op zes uur ononderbroken slaap, drie maaltijden verdeeld over de dag en twee liter alcoholvrije drank. Op 1 februari ondertekenden rector Vinod Subramaniam, de rectoren van de HvA en de Uva en de voorzitter van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen het convenant.

 

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.