Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Nieuw platform tegen bureaucratisering en geldverspilling aan universiteiten

Murw geslagen stafleden, depressieve studenten, falende studenten. De manier waarop de VU en de UvA dezer dagen worden bestuurd, eist steeds meer slachtoffers.

Dat zegt althans het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten, weer een nieuwe club van boze wetenschappers, 25 in totaal, afkomstig van alle Nederlandse universiteiten, onder aanleiding van VU-filosoof Hans Radder, die zich vorig jaar als één van de eersten uitsprak tegen de invoering van het flexwerken op de Nederlandse universiteiten.

Doorgeslagen economisering

Het platform gaat zich morgenavond aan de wereld voorstellen op het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, waar een flyer zal worden uitgedeeld. De klachten zullen menigeen inmiddels bekend in de oren klinken: doorgeslagen economisering, hiërarchisering en bureaucratisering aan de universiteiten.

Het platform wil een bestuursvorm waarin wetenschappers, studenten en ondersteunend personeel mee kunnen spreken en besluiten en het wil af van kwantitatieve metingen en sturing op ‘output’ van onderzoek en onderwijs, ‘die onvoldoende rekening houden met inhoudelijke kwaliteitscriteria’.

Universitaire enquête

Ook wordt de vloer aangeveegd met ‘geldverspillende prestigeprojecten’ ten koste van financiering van onderwijs en onderzoek. Het platform wil onder meer een ‘universitaire enquête’ naar de kosten van hele en half mislukte fusies. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.