Slanke modellen zijn ook mensen, vindt masterstudent Communicatiewetenschappen Angela Willemse. Willemse is zelf model en ze ageert in dit opiniestuk tegen de zogenaamde ‘skinny model ban’ die vandaag de dag in de mode-industrie wordt gehanteerd.
Negatief zelfbeeld
Kort gezegd worden te magere modellen van de catwalk en uit de modebladen geweerd. Een bovengemiddeld aantal magere modellen lijdt namelijk aan eetstoornissen en bovendien krijgen andere vrouwen een negatief zelfbeeld van magere modellen, wat ook weer eetstoornissen bevordert.
Een goede zaak dat de mode-industrie hier nu tegen optreedt, vindt Willemse, die zich als aspirant communicatiewetenschapper heeft gespecialiseerd in marketing en gezondheidsvoorlichting.
Informatielabels
Maar niet alle slanke modellen hebben een eetstoornis, zegt Willemse. Toch lopen ze het risico werkloos te worden. Dit nu is onrechtvaardig.
Willemse stelt een alternatief voor, naar het voorbeeld van Israël: focus niet langer op de body mass index (BMI), maar werk met informatielabels die de kijker laten weten of een foto is gemanipuleerd om een model slanker te laten lijken, en hou echt in de gaten of een model aan een eetstoornis lijdt.