Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

‘Artsen weten te weinig over gezonde leefstijl’

Hoe kan het dat de opleiding geneeskunde zo weinig aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl? Puck de Jong (21), zelf derdejaars geneeskunde, zorgt voor verbetering.

Is het een taak van de arts om patiënten leefstijladvies te geven?
“Bij de stichting Student en Leefstijl, waar ik in het bestuur zit, vinden we van wel. Gezond en gevarieerd eten, regelmatig bewegen en voldoende ontspannen heeft zoveel gezondheidsvoordelen. Je kunt veel ziekten uitstellen of zelfs voorkomen, waaronder obesitas en diabetes. En als je ziek bent, kan het de klachten verminderen. Zo kan een arts bij hoge bloeddruk bloeddrukverlagers voorschrijven, maar behaal je ook veel winst door te bewegen en gezonder te eten. Het zit vaak in kleine dingen: elke dag wandelen of extra vitamine D slikken in de winter, bijvoorbeeld.”

Cursus leefstijl De  Amsterdamse SELF-cursus start op maandag 21 februari, deelnemen kan zowel digitaal als live. Kosten: 10 euro voor studenten, 95 euro voor basisartsen. Voorafgaand aan de cursus organiseert Student & Leefstijl een gratis digitale open avond op maandag 17 januari. Drie cardiologen zullen de laatste inzichten delen over de invloed van leefstijl op de hartgezondheid, inclusief praktische tips. Meer info op studentenleefstijl.nl/amsterdam.

Onmisbare kennis, zou je zeggen. Hoeveel vakken heb je zelf gevolgd over leefstijl?
“Vakken hierover worden nog niet aangeboden. In de bachelor wordt een paar uur college gegeven over leefstijl, in de master ook. Dat vinden wij veel te weinig. We zetten ons niet alleen in voor implementatie in de opleiding, maar zorgen ook dat studenten en artsen nu alvast de nodige kennis en praktische tips krijgen. Dat doen we in de vorm van een jaarlijkse, achtweekse cursus. Hier komen artsen en hoogleraren spreken over onderwerpen als slaap, voeding en beweging. Aan de cursus doen elk jaar per studentenstad zo’n honderd studenten mee en daarnaast ongeveer tweehonderd basisartsen. Ik heb hem zelf twee jaar achter elkaar gedaan en besloot toen dat ik me voor Student en Leefstijl wilde inzetten.”

Waarom is er nu zo weinig aandacht voor leefstijl in de studie geneeskunde, denk je?
“De aandacht voor een gezonde leefstijl is in de maatschappij in opkomst, dus ook in de geneeskunde. We wisten natuurlijk wel wat de voordelen zijn, maar het belang van goed eten en bewegen blijkt de laatste jaren alleen maar groter te zijn. Ook artsen beginnen dit steeds meer in te zien, zeker de nieuwe generatie. Om het vervolgens in de studie te verwerken, moeten de curriculumbouwers samenwerken met mensen die er veel kennis over hebben. Wij proberen dat proces nu te versnellen.”

Hoe denken jullie die versnelde implementatie voor elkaar te krijgen?
“Het is een hele klus, waarmee in elke studentenstad afdelingen van Student en Leefstijl bezig zijn. De stichting is al een paar jaar actief, maar vanaf dit jaar hebben we doorgepakt. We voeren gesprekken met onder meer artsen en bestuurders die het curriculum maken. Daarnaast schrijven alle lokale besturen formats over specifieke leefstijlonderwerpen. Dat doen ze samen met artsen en hoogleraren. In die formats nemen ze ook leerdoelen, teksten en voorgestelde colleges op. Voor de VU schrijven we samen met hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell.”

Heb je zelf in de praktijk de voordelen van een gezonde leefstijl gezien?
“Toevallig ken ik iemand met een te trage schildklier. Een voedingsdeskundige gaf haar het advies volledig glutenvrij te gaan eten. Ze merkt enorm veel gezondheidsvoordelen en haar waarden zijn aanmerkelijk verbeterd. En ik hoor constant dit soort verhalen. Mensen voelen zich fitter en pakken met voeding en bewegen soms zelfs de onderliggende reden van hun klachten aan.”

Hoe zit het met jouw leefstijl, breng je je eigen adviezen in de praktijk?
“Mijn moeder is voedingsdeskundige, dus ik was altijd al veel bezig met voeding. Aan het begin van de coronatijd heb ik besloten het nog serieuzer te gaan nemen. Ik beweeg nu vier à vijf keer per week en ben nog meer op mijn voeding gaan letten. Eiwitten zijn voor mij extra belangrijk, omdat ik veel krachttraining doe. Dat betekent dus bij elke maaltijd een zuivelproduct, ei, kip of peulvruchten. Ik voel me zo veel fitter en heb nooit meer van die kleine verkoudheidjes.”

Welke tip heb je voor Ad Valvas-lezers die ook wel iets bewuster zouden willen leven?
“Op het gebied van bewegen zou ik zeggen: zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Het moet niet voelen als een verplichting, want dan hou je het niet een paar keer per week vol. Als je gezonder wilt eten: zorg in elk gevoel voor genoeg fruit en groenten, voldoende eiwitten en variatie. Daar schort het bij veel Nederlanders aan.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.