Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Nederlandse vrienden maak je niet zomaar

Buitenlandse studenten vinden het Engels van de VU-docenten erg goed. Dat blijkt uit de International Student Barometer waar de VU elke twee jaar aan meedoet. Maar vrienden maken is moeilijk.

“De VU doet het wat Engels betreft nog beter dan de Britse universiteiten”, zegt Frans Snijders, hoofd van het International Office. “Echt Engels is voor veel studenten te moeilijk.” Van alle 129 onderzochte onderwijsinstellingen wereldwijd staat de VU zelfs op de 16e plaats.

Veilig gevoel

Waar de VU ook goed op scoort is de onderwijservaring. Buitenlandse studenten zijn tevreden over de expertise van docenten en de kwaliteit van de colleges. Ook doet de VU het goed wat betreft de opvang van de buitenlandse studenten als ze aankomen en hun gevoel van veiligheid. De buitenlandse promovendi zijn dit jaar over de hele linie tevredener dan ooit – al is het gissen naar de precieze reden daarachter.

Minder goede beoordelingen krijgt de VU als het aankomt op duidelijk maken wat studenten kunnen verwachten van hun studie, hulpverlening aan studenten die het moeilijk hebben en bovenal: het mixen met Nederlandse studenten. Op alle Nederlandse universiteiten lukt het de buitenlandse studenten niet goed om Nederlandse vrienden te maken, maar de VU staat daarin helemaal onderaan.

In contact met Nederlanders

“Daar moeten we wat mee”, aldus Snijders. “Het doet toch twijfelen aan onze gastvrijheid en openheid. Onze eerste actie is nu om met faculteiten te gaan praten over wat we in alle opleidingen zien als we de cijfers uitsplitsen. Faculteiten kunnen bijvoorbeeld de eerste vakken in het jaar toespitsen op het onderling kennismaken.”

“Bij de bachelorintroductiedagen zijn het al gemengde groepen vanaf dag één”, zegt beleidscoördinator Esmee Paques. “Maar de buitenlandse masterstudenten komen eerder aan dan de Nederlandse. We gaan kijken of we ze toch eerder met elkaar in contact kunnen brengen.”

Eenzame studenten

Dat Nederlandse studenten niet mengen is een bekend gegeven. Het was het onderwerp op een van de workshops tijdens de afgelopen VU Education Day. Vijf buitenlandse studenten vertelden al eerder in Advalvas dat je er niet tussen komt. En jongerenplatform Vice interviewde recent buitenlandse studenten die echt eenzaam zijn, onder wie een van de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.