Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Morris Marges wil dat elke student gaat sporten

Voor de voorzitter van de Stichting Studentensport (SSVU) bestaat er niets mooiers dan elke dag sporten. Hij gelooft dat er voor iedere persoon een passende sport is en wil álle studenten aan het sporten krijgen.

Elke dag sporten? Wat is daar nu leuk aan?
“Ik hou ervan mezelf fysiek uit te dagen, diep te gaan. Daar haal ik voldoening uit. Vroeger turnde ik vier keer per week en deed ik daarnaast wedstrijden. Toen een blessure me dwong te stoppen, ging ik voetballen. Sinds ik op Uilenstede woon, doe ik 6 à 7 keer per week aan hardlopen, fitness en zwemmen. Voor mij voelt het juist raar als ik een week niet sport. Uitgaan zit niet eens in mijn systeem, daarvoor heb ik nooit tijd gehad.”

Stichting Studentensport VU
Stichting Studentensport VU (SSVU) is de overkoepelende organisatie voor studentensporten van de Vrije Universiteit. De stichting komt op voor de belangen van sporters die gebruikmaken van de sportfaciliteiten van de VU en streeft naar een ruim sportaanbod voor studenten. Daarnaast regelt SSVU deelnames aan grote nationale sportevenementen, zoals de Batavierenrace, Nederlands Studenten Kampioenschappen en het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap.

Kun je je wel voorstellen dat anderen sport minder of helemaal niet leuk vinden?
“Op zich wel. Het kan vermoeiend zijn, je moet er tijd voor vrijmaken, het kost geld… Misschien heb je een bepaalde sport geprobeerd en bleek je daar geen aanleg voor te hebben. Of je hebt een negatieve sportervaring gehad als kind. Dan is het lastig om met een nieuwe sport te beginnen. Maar dan nog geloof ik: er is voor iedereen een geschikte sport. En sporten doe je niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Vraag maar aan Erik Scherder.”

Jouw missie als SSVU-voorzitter is alle studenten aan het sporten krijgen. Hoe pak je dat aan?
“Via meerdere wegen. Zo zijn we subsidie aan het regelen voor allerlei sportverenigingen, zodat VU-studenten daar voordelig kunnen sporten en de verenigingen hun aanbod kunnen uitbreiden. Op dit moment krijgen alleen vier traditionele VU-sportverenigingen geld, dat wordt binnenkort dus meer. Ook proberen we studenten kennis te laten maken met verschillende sportopties. Dit doen we op infomarkten, door contact te leggen met bestuursorganen en medezeggenschap, zoals de studentenraad, en door zelf evenementen te organiseren.”

Zo’n evenement voor niet-sportende studenten, hoe ziet dat eruit?
“Vorig jaar, toen ik penningmeester was bij SSVU, hebben we bijvoorbeeld de Battle of the Units georganiseerd. In verschillende sportwedstrijdjes – onder meer trefbal, voetbal en estafette – streden eenheden van Uilenstede tegen elkaar. De uiteindelijke winnaars mochten zich de fitste eenheid van Uilenstede noemen. Het mooie is dat sporters hun niet-sportende huisgenoten meenamen. Het was zo’n succes dat we dit jaar twee keer een Battle of the Units willen houden.”

Dat is natuurlijk mooi, die bankhangers één middag in beweging krijgen. Maar wat raad je studenten aan die op vaste basis willen gaan sporten en niet weten waar te beginnen?
“Je kunt altijd contact met ons zoeken of op infodagen op ons afstappen, dan vertellen wij je over alle mogelijkheden. We hebben zelfs een keuzeboom ontworpen die je bij een passende sport brengt. Dat kan zijn omdat je de sport zelf leuk vindt of omdat het gezellig is met de mensen met wie je sport. En je hoeft echt geen topsporter te worden. Als je nu helemaal niet sport, is de stap naar één keer per week al mooi. Probeer het vervolgens op te bouwen naar twee à drie keer. Dan komt het in je systeem en houd je het beter vol.”

Morris Marges (20)
Student bewegingswetenschappen
2022 – nu
Voorzitter SSVU
2022 – nu
Content creator & tester bij NewU
2022 – nu
Lifeguard bij KNRM
2021 – 2022
Penningmeester SSVU
2020 – nu
Bachelor bewegingswetenschappen

Wat heb je zelf tot nu toe uit het voorzitterschap gehaald?
“Ik wilde graag leren samenwerken, overleggen en presenteren. Daar helpt dit bij. Ik word er zelfverzekerder van en sta sterker in mijn schoenen. We praten met de directeur van Sportcentrum VU, met Studentensport Nederland en zelfs met onze rector Jeroen Geurts. Dit had ik twee jaar geleden nooit kunnen denken. Ik ging er met nul ervaring in en weet nu al dat dit van pas komt als ik later ga werken. Dit kan ik iedereen aanraden, alleen al vanwege het gratis sportabonnement dat je krijgt.”

‘Uitgaan zit niet eens in mijn systeem’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.