Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

Moeder zadelt studerende zoons op met enorme studieschuld

Een moeder heeft haar drie zoons twaalf jaar lang opgelicht door op hun naam maximaal te lenen bij DUO. Haar kinderen wisten nergens van. Toch moeten zij van DUO de schuld terugbetalen.

De drie zoons, die ieder een studieschuld van zo’n vijftigduizend euro hebben, deden vorig jaar aangifte tegen hun moeder bij de politie. Zij had namelijk de leningen aangevraagd zonder dat ze dat wisten, beweerden de zoons.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de moeder de handtekeningen van haar zoons heeft vervalst om op hun naam rekeningen te openen en leningen aan te vragen. Dat blijkt uit een vonnis van 15 juni dat vorige week is gepubliceerd.

Opgelicht

DUO stelt dat de zoons binnen zes weken bezwaar hadden moeten maken tegen de beslissingen van de uitvoeringsinstantie. Dat hebben ze niet gedaan en daarom zou de studieschuld van hen zijn. Maar de rechter denkt er anders over. Die vindt het niet zo vreemd dat deze oud-studenten de termijn hebben overschreden. Ze zijn namelijk opgelicht.

DUO mag hun bezwaar dus niet zomaar van tafel vegen, oordeelt de rechter, en moet zich alsnog over hun argumenten buigen. DUO gaat echter in hoger beroep. De studenten hadden het kunnen weten, is de gedachte, al wil de woordvoerder niet inhoudelijk op de zaak ingaan zolang het beroep loopt.

Het televisieprogramma Opgelicht meldde dat DUO de oudste zoon in mei 2016 had opgebeld met de vraag wanneer hij zijn studieschuld van 57 duizend euro zou gaan afbetalen. Omdat hij helemaal geen lening had aangevraagd, ging de oud-student van Saxion Hogeschool op onderzoek uit.

Plunderen

Zijn broer bleek dezelfde studieschuld te hebben, terwijl hun jongere broertje, die destijds nog studeerde, al een schuld van 49 duizend euro open had staan. Toen de drie daar bij hun moeder naar informeerden, gaf ze toe dat zij de leningen had aangevraagd: tussen 2004 en 2016 in totaal ruim 150 duizend euro.

Kort daarop werd op de zolder van het huis, vlak over de Duitse grens, een schoenendoos gevonden met tal van ongeopende enveloppen van DUO en de Belastingdienst. Inclusief de leningen bleek de vrouw in totaal zo’n 400 duizend euro te hebben uitgegeven, ook door onder meer de rekeningen van haar (inmiddels ex-)man en schoonmoeder te plunderen.

De moeder beweerde dat ze al het geld gebruikte voor het huishouden, en is kort na de ontdekking van haar kinderen ingetrokken bij haar dochter in Duitsland. Daar werd ze door Opgelicht opgezocht en om een reactie gevraagd, maar ze wilde niks kwijt over de zaak.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.