Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Campus
& Cultuur

Minister op de VU: ‘Ik zet geen mes in het leenstelsel’

“Ik ga geen mes in het leenstelsel zetten”, zei minister Ingrid van Engelshoven vanochtend tijdens haar werkbezoek aan de VU.

Ze bezocht onder meer het studentendok. Daar kreeg ze van de studentenbond SRVU een taart aangeboden met het opschrift ‘gefeliciteerd met je schuld’. Onder die leus vragen onder meer de landelijke studentenbond LSVb en de vakcentrale FNV aandacht voor de negatieve gevolgen van het leenstelsel. Maar de minister weigerde de taart aan te snijden. “Ik ga geen mes in het leenstelsel zetten”, zei ze.

Wel wil ze in gesprek gaan over mogelijk negatieve gevolgen van het leenstel. “Daar heeft de Tweede Kamer in de motie Klaver om gevraagd en dat ga ik uitvoeren.” Maar een herinvoering van de basisbeurs lijkt haar geen goed idee. “Terug naar vroeger is meestal geen verbetering.”

Ze wees erop dat het geld dat is bespaard door het afschaffen van de basisbeurs wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Ook hield ze de studenten voor dat er geen geld is voor een betere studiefinanciering. “Daarbuiten stonden meedewerkers van de universiteit ook te demonsteren en die willen een miljard euro meer voor de universiteiten. Dat allemaal bij elkaar kan niet.’’

#wo in actie demonstreert

Protest

Buiten stonden inderdaad zo’n vijftig mensen van het comité WOinActie de minister op te wachten met spandoeken toen zij op weg ging naar het studentendok. Ze sprak even met de actievoerders en nam de flyer in ontvangst. Daarin staan drie eisen: maak bezuinigingen ongedaan, investeer structureel 1,15 miljard euro en schrap perverse prikkels. De minister zei de werkdruk op de universiteit serieus te nemen en mee te willen denken over oplossingen. Over die werkdruk had ze ’s ochtends met een aantal medewerkers gesproken.

In dat gesprek temperde ze echter de verwachtingen. “We kunnen de hele ochtend blijven hangen in de roep dat er geld bij moet. Ik snap het appel, maar ik heb het nu even niet en ga dit jaar van de minister van Financiën ook niet meer krijgen.” Lees hier meer over deze bijeenkomst.

De minister sprak ook nog met kleine groepjes studenten over diversiteit en hoe het is om als eerste in je familie te gaan studeren.

Minister praat met studenten

En er volgde nog een sessie over de vermeende toename van studiestress, waar hoogleraar psychologie Pim Cuijpers momenteel onderzoek naar doet op de VU. Dat gesprek was helaas niet openbaar om studenten de gelegenheid te geven open en bloot over hun problemente laten vertellen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.