Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Minder hypotheek door studieschuld

Afgestudeerden met een studieschuld ondervinden problemen bij het aanvragen van een hypotheek. Banken brengen de schuld keihard in mindering op de hoogte van het bedrag dat geleend kan worden.

Of de schuld deels is terugbetaald, wegen ze daarbij niet of nauwelijks mee. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder de vijf grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Hoewel de regels zijn versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel, is daar te weinig van te merken bij hypotheekverstrekkers. Banken berekenen de hoogte van de maximale hypotheek met de oorspronkelijke studieschuld in plaats van de werkelijke, overgebleven schuld.

Bij een bruto-inkomen van 40.000 en een gemiddelde studieschuld van €21.000 wordt de maximaal af te sluiten hypotheek verlaagd met €42.274 (oude stelsel) of €25.418 (nieuwe stelsel). Dit forse verschil zorgt er in veel gevallen voor dat starters geen woning kunnen kopen, stelt het ISO in het persbericht.

“Het is vreemd dat het aflossen van een studieschuld geen effect heeft op je maximale hypotheek”, vindt ISO-voorzitter Tom van den Brink. “Het kan duizenden euro’s schelen als banken er rekening mee zouden houden.”

Ook hekelt het ISO dat DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) op haar website geen enkele voorlichting geeft over de risico’s bij het opbouwen van een studieschuld, terwijl er bij het akkoord over het leenstelsel in 2014 is opgenomen dat studenten bewust moeten worden gemaakt van de consequenties van hun leengedrag.

Overigens staan studieschulden niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat zou maar onnodige leenangst aanwakkeren, meenden de voorstanders van het nieuwe leenstelsel. Gevolg is dat oud-studenten hun studieschuld nu vaak verzwijgen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.