Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Minder hbo’ers naar de universiteit

Het aantal hbo’ers dat doorstudeert aan een universiteit is voor het eerst in jaren gedaald. Universiteitenvereniging VSNU denkt dat dure schakelprogramma’s daar de oorzaak van zijn.

Jarenlang steeg de instroom van hbo-studenten naar de universiteit. Maar in 2012 daalde het aantal inschrijvingen met maar liefst veertien procent, blijkt uit de definitieve cijfers van de VSNU. In 2011 wilden nog iets meer dan negenduizend hbo’ers doorstuderen, in 2012 waren dat er 7.772.  Daarbij gaat hem om hbo’ers met een bachelordiploma en om hbo’ers die hun propedeuse hebben behaald. Maar die laatste groep is volgens een woordvoerder nog maar klein.

Premaster te duur geworden

Als afgestudeerde hbo’ers naar de universiteit willen, moeten ze meestal een schakelprogramma volgen voordat ze de masteropleiding van hun keuze kunnen doen. Voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra besloot in de zomer van 2011 dat een schakeljaar tegen het lage wettelijke collegegeld maximaal dertig studiepunten mag bevatten. Premasters die langer dan een half jaar duren, worden opgevat als tweede studie en die bekostigt de overheid niet. Instellingen mogen er een hoger collegegeld voor vragen, dat kan oplopen tot meer dan tienduizend euro. Voor veel hbo’ers wordt doorstuderen dus erg duur.

Vooral klap voor Letteren

De totale instroom van eerstejaars daalde met drie procent ten opzichte van 2011. Dat is volgens voorzitter Karl Dittrich helemaal niet erg: “Wij richten ons niet op kwantiteit maar op kwaliteit”.
De hardste klap valt bij ‘taal en cultuur’ studies (-12 procent). Alleen techniekopleidingen en opleidingen binnen de sectoren ‘natuur’ en ‘landbouw’ zijn het afgelopen jaar iets populairder geworden.

De VSNU maakte begin december al bekend dat het aantal bachelor- en masterdiploma’s onder invloed van de dreigende langstudeerboete flink was gestegen. Nu is ook duidelijk hoeveel: het aantal uitgereikte masterdiploma’s steeg met zestien procent, het aantal bachelorstudenten met een diploma op zak zelfs met zeventien procent.

Langstudeerboete en Harde Knip

Volgens de VSNU is niet alleen de langstudeerboete daar verantwoordelijk voor: ook de invoering van de harde knip tussen bachelor en master zorgt voor meer afgestudeerden.

De definitieve instroomcijfers per universiteit heeft de VSNU nog niet bekend gemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.