Natuurkundige Oscar Versolato en milieueconoom Wouter Botzen hebben van de Europese Onderzoeksraad een consolidator grant van twee miljoen euro gekregen. In totaal ontvingen 20 Nederlandse onderzoekers de beurs.
Versolato onderzoekt de opwekking van extreem ultraviolet licht om zo bij te dragen aan de lasergestuurde plasmalichtbron van de toekomst. Zulke bronnen, met een golflengte van slechts 13,5 nanometer, drijven de halfgeleiderindustrie aan, waardoor fabrikanten chips kunnen produceren met steeds kleinere afmetingen voor meer snelheid en efficiëntie.
Wouter Botzen gaat met het geld onderzoeken hoe publiek-private verzekeringspartnerschappen huishoudens en bedrijven kunnen helpen zich aan te passen aan meervoudige risico’s van klimaatverandering.
Minder beurzen
Twintig beurzen is voor Nederland nog steeds een hoge score, maar het zijn er minder dan in de afgelopen drie jaar.
In totaal verdeelt de ERC in deze ronde 657 miljoen euro aan consolidator grants van gemiddeld twee miljoen euro elk. Van de 2.222 aanvragen werden er 321 geselecteerd (14,4 procent).
Het leeuwendeel van de beurzen gaat naar onderzoeksprojecten in Duitsland (62), het Verenigd Koninkrijk (45) en Frankrijk (41). Ook Israël, Spanje (beide 24) en Italië (21) doen het dit keer beter dan Nederland, dat in 2021, 2020 en 2019 nog de nummer vier van de lijst was.
Voorlopig
De ranglijst is voorlopig, omdat de beurzen voor het Verenigd Koninkrijk nog niet zeker zijn. Pas als de Britten het verdrag ondertekenen dat hun deelname aan het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe veiligstelt, kunnen de laureaten hun beurzen daar besteden.
Een alternatief is dat zij hun onderzoeksbeurs meenemen naar een instelling in een land dat wél is aangesloten bij Horizon Europe. Slaan ze de beurs af, dan komen andere onderzoekers, die net buiten de boot vielen, alsnog in aanmerking. Dat gebeurde ook met de toekenningen van 2021, waardoor Nederland uiteindelijk opschoof naar plaats drie op de ranglijst. Daarbij speelde ook een rol dat Zwitserland niet langer meedoet.
Solidair
De consolidator grants zijn vergelijkbaar met de Nederlandse Vidi-beurzen van NWO. Dit voorjaar suggereerde NWO-voorzitter Marcel Levi dat wetenschappers hun Nederlandse beurs zouden moeten teruggeven als ze kort daarna ook een Europese beurs ontvangen. “Dat zou wel solidair zijn met wetenschappers die naast een beurs grijpen. Hoe dan ook willen we die discussie op gang brengen.”
Een deel van de winnaars uit Nederland heeft inderdaad ook een Vidi-beurs ontvangen, maar dan enkele jaren geleden.