Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Mieke van Zonneveld bij prijsuitreiking 2014

Mieke van Zonneveld publiceert dichtbundel

Vandaag verschijnt het poëziedebuut van VU-masterstudent letterkunde Mieke van Zonneveld.

De bundel heet Leger, bevat 26 gedichten en wordt uitgegeven door de Bezige Bij. In 2014 won ze de belangrijke Turing poëzieprijs met het gedicht Nee, dat ook in de bundel staat.

Van Zonneveld, inmiddels 27 jaar, schrijft al zo´n tien jaar gedichten en publiceerde in een aantal literaire tijdschriften. Ze treedt nu en dan op bij poëziebijeenkomsten. Maar Leger is haar eerste bundel.

Leukemie

Op haar 21ste kreeg ze acute leukemie, waarvan ze is genezen. Die ziekte is eenvan de thema´s in haar werk. Daarnaast put ze inspiratie uit Bijbelse verhalen en klassieke tragedies. ‘Leger is een gemystificeerd en genadeloos zelfonderzoek van een jonge dichter die de dood in de ogen heeft gekeken’, prijst de uitgever aan.

Aanstaande zondag is Van Zonneveld te zien in het programma Boeken van de VPRO om 11.20 uur op NPO1. In het Advalvas-magazine dat woensdag 11 januari verschijnt, staat een interview met haar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.