Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Campus
& Cultuur

Microbiologen UvA moeten terug naar Science Park

De microbiologen van de VU en UvA zijn boos. Ze vormden het begin van de reeks bètaverhuizingen die op de planning stond, maar het hele feest ging niet door en nu moeten de UvA’ers weer terug.

De Amsterdamse microbiologen betrokken in maart vorig jaar samen het O2-gebouw. Het was hoe de bètasamenwerking had moeten zijn: grotere onderzoeksgroepen, meer samenwerking, meer internationaal aanzien en daardoor meer geld.

Maar de andere bètaverhuizingen werden afgeblazen. En maandag besloot de UvA om haar microbiologen weer terug te halen naar het Science Park.

Jaren van inspanning

“Het is schandalig, dat dit het resultaat is van zoveel jaren inspanning voor nauwere samenwerking tussen de Amsterdamse bèta’s”, zegt groepsleider Leendert Hamoen van de UvA-microbiologen. Zijn groep en die van collega-hoogleraar bacteriële celbiologie Tanneke de Blaauwen zijn de gedupeerden. “Binnen een paar maanden is het beleid van de universiteit 180 graden gedraaid.”

Dat terwijl hun verhuizing naar het O2-gebouw een succes genoemd kan worden. “We zijn nu een grote groep microbiologen samen, veel collega’s met dezelfde interesses die je bij de koffieautomaat tegenkomt. Dat was precies het idee!”

Kortzichtig besluit

Ook microbiologiegroepsleider van de VU Joen Luirink spreekt in een mail van een succes: ‘Gezamenlijke werkbesprekingen, seminars, aanvragen en investeringen geven aan dat de beoogde kruisbestuiving van meet af aan geslaagd is. Nu al merken we dat het wervend vermogen op studenten en fellows met een persoonlijke beurs toeneemt.’ Hij vindt de terugverhuizing dan ook ‘een kortzichtig, top-down politiek besluit, waar geen goed inhoudelijk argument voor is te vinden.’

Volgens Hamoen moeten ze terugverhuizen omdat de huur van de ruimtes in het O2-gebouw de UvA te duur is. “Maar dat wisten ze toch jaren geleden al? Daar hadden ze meer rekening mee moeten houden.” En dat het onderwijs van de microbiologen nog op het Science Park gehuisvest is, ziet hij niet als een probleem. “Het is maar twintig minuten fietsen. De locatie weerhoudt ons niet om goed onderwijs te leveren op het Science Park.”

Vechtscheiding

Hamoen baalt ook om praktische redenen. “Ik heb een analyst die betaald wordt uit een Vici-beurs, maar die anderhalf jaar met de verhuizing bezig is geweest en nu weer bezig moet. Dat is een slag voor ons onderzoek. Er zijn ook aio’s en postdocs verhuisd om dichterbij de Zuidas te wonen, die moeten weer nieuwe woonruimte gaan zoeken. En we hebben gezamenlijk met collega’s van de VU apparatuur aangeschaft. De boedelscheiding loopt straks nog uit op een vechtscheiding.”

Maar het tij lijkt niet te keren. UvA-bètadecaan Peter van Tienderen: ‘Ik betreur de gevolgen van deze beslissing voor de betrokken medewerkers. Het apart huisvesten van een relatief klein deel van het Swammerdam Institute for Life Sciences op een andere campus levert echter een onwenselijke situatie op.’

De beslissing is genomen, de huur opgezegd. De microbiologen kunnen hun verhuisdozen weer gaan inpakken. En niet te vergeten hun kostbaarste bezit: de min-80-vriezer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.