Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Mensenrechtencentrum VU legt activiteiten stil

Het omstreden Cross Cultural Human Rights Centre (CCHR) staakte gisteravond al zijn activiteiten. ‘En dat is een besluit van de leiding van het centrum zelf, dat wordt toegejuicht door het college van bestuur’, aldus een VU-woordvoerder.

Het CCHRC kwam vorige week in opspraak nadat de NOS berichtte dat onderzoek naar mensenrechten in China voor het leeuwendeel wordt gefinancierd door China zelf en dat medewerkers van het centrum, onder wie hoogleraar en directeur Tom Zwart en onderzoeker Peter Peverelli, in (Chinese) media en op de website van het CCHRC onder meer de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren bagatelliseren. De VU zette daarop de Chinese financiering stop en besloot de het afgelopen jaar ontvangen financiering terug te storten.

In een nieuw NOS-bericht zegt een niet bij naam genoemde medewerker eerst dat het de VU was die het centrum gedwongen heeft de activiteiten stil te leggen om later, na met leidinggevenden te hebben gesproken, de officiële lezing te onderschrijven dat het om een besluit van het centrum zelf gaat. Volgens de NOS wordt dat verhaal door meerdere medewerkers tegengesproken.

‘In gezamenlijk overleg’

“De VU en het centrum hebben natuurlijk intensief contact”, aldus de woordvoerder tegen Ad Valvas. “Het stilleggen is in gezamenlijk overleg gebeurd.” De CCHRC-medewerker die tegen de NOS eerst zei dat het besluit van de VU was en daarna zijn woorden terugnam, werd volgens de woordvoerder “overvallen” door de NOS-journalist die hem belde. “Het is een onhandigheid waaruit nu een gekke discussie is ontstaan. Deze medewerker heeft uit loyaliteit naar de CCHR-leiding eerst de eer aan het het bestuur van de VU gegeven.”

De activiteiten zijn stopgezet in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek dat de VU uitvoert naar dit mensenrechtencentrum.