Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Meeste masterstudenten zijn te langzaam

Masterstudenten doen meestal langer over hun opleiding dan ervoor staat. Minder dan veertig procent blijft binnen de tijd, de meesten hebben enige uitloop nodig en een deel haalt de eindstreep helemaal niet.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van universiteitenvereniging VSNU. In de eenjarige masteropleidingen haalt 37 procent op tijd het diploma. In de tweejarige opleidingen is dat veertig procent.

Na één jaar uitloop is driekwart afgestudeerd, zowel in de eenjarige als in de tweejarige opleidingen. Zo’n vijftien procent van de masterstudenten valt uiteindelijk uit of doet er veel langer over.

Er zijn verschillen tussen universiteiten. In Maastricht studeren ze bijvoorbeeld sneller dan in Leiden. Bij de Erasmus Universiteit en de Universiteit Twente valt op dat studenten in de eenjarige masteropleidingen vaak vertraging oplopen.

 

© HOP. Bron: VSNU. Lichting van oktober 2012. Exclusief studenten uit hbo.

Wageningen, Eindhoven en Delft hebben alleen tweejarige masters.

Ook bij de tweejarige masters is het studiesucces in Maastricht het grootst. Aan de TU Delft, die alleen maar tweejarige masteropleidingen aanbiedt, hebben veel studenten extra tijd nodig.

 

© HOP. Bron: VSNU. Lichting van oktober 2011. Exclusief studenten uit hbo.

Instroom bij Erasmus Universiteit minder dan 100 studenten. 

Aan de Erasmus Universiteit is het rendement in de tweejarige masteropleidingen het laagst. Ter relativering, het gaat om een lichting van maar 94 studenten: één diploma meer of minder scheelt ruim een procentpunt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.