Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Medezeggenschap: ‘Hoe houden we iedereen betrokken?’

De VU is verlaten, maar de beslissingen lopen door. De medezeggenschap kijkt mee over de virtuele schouders van de bestuurders. Maar hoe eigenlijk? En gaat het nog over dezelfde dingen?

“We hebben woensdag onze eerste gezamenlijke vergadering, met de ondernemingsraad en de universitaire studentenraad”, zegt voorzitter van de ondernemingsraad Henk Olijhoek. “En dan over twee weken het overleg met het college van bestuur. Het is enorm wennen, maar we gaan gewoon door met waar we mee bezig waren.”

Meer dan dertig mensen

Het overleg van woensdag 1 april gaat over de speerpunten voor de VU-begroting voor volgend jaar. Die staan in de zogeheten Kadernota, die dient als basis voor de begroting voor 2021. Meer dan dertig mensen vergaderen dan via Zoom. “Dat wordt een grote uitdaging”, zegt usr-voorzitter David Palm. Hij zit de vergadering voor.

De agenda voor de gezamenlijke vergadering is niet veranderd door de nieuwe situatie op de universiteit. Maar Palm verwacht dat er in de discussie wel nieuwe punten aangedragen zullen worden. “Zoals online onderwijs en onderwijs op afstand, wat willen we daar in de toekomst mee?”

Huiverig voor online onderwijs

Voor de coronacrisis waren sommige faculteiten huiverig voor online onderwijs. Ze wilden studenten niet stimuleren om thuis te blijven van college en vlak voor hun tentamen alle hoorcolleges snel nog even te bingewatchen. Maar het onderwijs kan nu niet anders dan online.

“We maken een heel interessante switch met z’n allen naar onderwijs op afstand”, zegt Palm. “Het zou toch bizar zijn als we daar volgend jaar niks meer mee doen?” Met moocs bijvoorbeeld, massive online open courses, om ook internationaal onderwijs op afstand te gaan geven. Dat soort plannen moet dan ook in de begroting.

Wekelijks bellen met bestuur

Maar ook voor de korte termijn levert de coronacrisis aandachtspunten voor de medezeggenschap. Hoe bewaak je bijvoorbeeld dat de kwaliteit van de online colleges hetzelfde is als van reguliere colleges? “We spreken het college van bestuur elke week over dit soort dingen”, aldus Palm. Vragen die binnenkomen bij de studentenraad en waarop geen duidelijk antwoord te vinden is op de VU-pagina over het coronavirus, leggen ze aan het bestuur voor.

“Veel studenten vragen zich af wat de situatie betekent voor hun toekomst, voor hun diploma of hun uitwisseling. Bijvoorbeeld studenten die in het buitenland waren en hun stage of uitwisseling hebben moeten stopzetten, voor hen moeten we uitvogelen wat de gevolgen zijn voor hun studie.” De VU is daar volgens Palm goed mee bezig, en zet in principe alle antwoorden online – de usr houdt een vinger aan de pols.

Ongelukkig voelen

Bij medewerkers spelen weer andere dingen. “Het is belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om contact houden te met hun collega’s en leidinggevende”, zegt Olijhoek. “Sommige mensen hebben werk als ze op de campus zijn, maar niet thuis. Zij moeten zich niet ongelukkig gaan voelen. Leidinggevenden moeten ervan doordrongen zijn dat ze iedereen betrokken houden bij de organisatie.”

En werkdruk, wat al zo’n groot thema was, is een punt van belang. Olijhoek: “Op de dienst IT ligt nu veel druk om van alles te faciliteren. En ook op het projectteam dat bezig is met de vervanging van SAP.” Maar ook docenten die opeens thuis zitten en totaal anders onderwijs moeten geven, moeten niet omvallen. Of denk aan internationale medewerkers, die ver van huis en familie zijn en het daar misschien moeilijk mee hebben.

Olijhoek denkt bovendien dat op de langere termijn het onderzoek onder de situatie gaat lijden. “Allerlei bèta-onderzoek is locatiegebonden. Dat moet op de VU, in laboratoria. En er zijn natuurlijk allemaal alfa- en gammawetenschappers die mensen moeten spreken. Dat onderzoek ligt mogelijk noodgedwongen stil.” Wanneer al die nieuwe onderwerpen op tafel komen, daarover komt morgen na de vergadering mogelijk meer duidelijkheid.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.