Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Medewerkers TU Delft willen geen ruzie met onderwijsinspectie

Medewerkers en studenten van de TU Delft willen géén rechtszaak tegen de onderwijsinspectie. Na een kritisch inspectierapport over sociale onveiligheid op de universiteit, zien ze liever dat het bestuur zijn tijd en geld in oplossingen steekt.

Afgelopen vrijdag publiceerde de Delftse universiteit eigenhandig een zeer kritisch rapport van de onderwijsinspectie. Dat deed de universiteit om te voorkomen dat mensen het nieuws uit de krant zouden vernemen, zei een woordvoerder tegen universiteitskrant Delta.

In dat rapport verwijt de inspectie de bestuurders en toezichthouders van de universiteit dat ze te weinig ondernemen tegen de sociale onveiligheid binnen de instelling. Er is sprake van ‘wanbeheer’, aldus de inspectie. De minister eist binnen drie maanden een herstelplan.

De TU Delft vindt dat het onderzoek van geen kanten deugt en kondigde een rechtszaak aan tegen de inspectie. Maar dat zien inmiddels bijna vierhonderd medewerkers en studenten van de universiteit niet zitten. In een petitie roepen zij het bestuur op om niet naar de rechter te stappen.

‘Maak liever een plan’

De medewerkers zijn juist blij dat de inspectie het probleem op de kaart zet, zeggen ze. “Gebruik de tijd, moeite en het geld liever voor een goed plan om de sociale veiligheid te versterken.”

Dat het bestuur naar de rechter wil, bewijst volgens de ondertekenaars dat de managers van de TU Delft hun eigenbelang boven dat van de getroffen medewerkers stellen. “De sociale veiligheid van medewerkers verdient prioriteit. We zijn teleurgesteld en ontevreden over de reactie van het bestuur.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.