Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Campus
& Cultuur

Maxim Februari is de nieuwe Vrije Schrijver

Rector Vinod Subramaniam maakte zojuist aan het eind van de virtuele Abraham Kuyper Lezing de opvolger van Arnon Grunberg bekend: Maxim Februari. Per 1 juni begint hij officieel aan zijn schrijversjaar op de VU.

Met deze schrijver, filosoof, essayist en columnist haalt de Vrije Universiteit weer een grote naam binnen. Maxim Februari (57) ontvangt op 17 september de meest prestigieuze literaire onderscheiding in Nederland: de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde 2020.
Hij studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs kreeg. In 2007 volgde De literaire kring. Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant, waarna hij overstapte op NRC Handelsblad.

Een pruik van paardenhaar

Omdat hij naar eigen zeggen te jong was om de rest van zijn leven proza te schrijven, aanvaardde Februari in 1991 een positie als aio aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij deed onderzoek naar economie en ethiek, wat resulteerde in de dissertatie ‘Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek.’Dit proefschrift werd genomineerd voor De Gouden Uil Literatuurprijs.

Literaire kring

Zijn tweede roman De literaire kring, over een elitair leesclubje dat door het lezen van een populaire roman geconfronteerd wordt met zijn eigen morele gedrag, kwam op de shortlist van De Gouden Uil en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonk-prijs voor het gehele oeuvre.
Op zijn eigen site stelt Februari de vraag: Wat heb je nog toe te voegen aan de gegevens die anderen over je verzamelen? ‘Die filosofische, juridische, wetenschapstheoretische, politieke en lichtelijk paranoïde vraag houdt me tegenwoordig bezig. Voorlopig is mijn antwoord dat de mens iets wezenlijks extra heeft te bieden. Zichzelf.’

Veertiende Vrije Schrijver

Maxim Februari is de veertiende Vrije Schrijver. Zie zijn voorgangers aan de VU. Zijn aanstelling valt samen met het Kuyperjaar, de VU viert dan haar 140ste verjaardag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.