Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Masteropleidingen mogen inschrijfgeld vragen

Masteropleidingen mogen inschrijfgeld vragen aan studenten met een niet-Nederlands bachelordiploma. Het kost namelijk geld om hun diploma’s te controleren.

Beoordeling 

Studenten die zich bij een Nederlandse universiteit aanmelden met een buitenlands diploma, kunnen niet altijd aantonen dat ze voldoen aan het niveau dat nodig is voor een masteropleiding. De instelling zal dus ‘werkzaamheden moeten verrichten om de vereiste kennis te beoordelen’, antwoordt minister Bussemaker van Onderwijs op Kamervragen van Mohammed Mohandis (PvdA). Die kosten mogen in rekening worden gebracht ‘binnen de grenzen van de redelijkheid en billijkheid’.  

Te duur 

Mohandis is bang dat selectieprocedures te duur worden voor studenten, helemaal omdat sommige zich voor de zekerheid voor meerdere opleidingen tegelijk aanmelden. Het inschrijfgeld krijgen ze niet terug.

Honderd euro 

De universiteiten van Utrecht en Leiden vragen honderd euro inschrijfgeld aan studenten met een niet-Nederlands bachelordiploma. Ook masteropleidingen sociale wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam deden dat voorheen, maar die besloten daar een paar weken geleden mee te stoppen. Dat had volgens de UvA niets te maken met de vragen van Mohandis, maar gebeurde op verzoek van de studentenraad.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.