Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

Masteropleiding geneeskunde schaft cum laude af

Cum laude legt te veel nadruk op presteren in plaats van leren, zegt het hoofd van de master geneeskunde aan de VU. Daarom wordt de kwalificatie afgeschaft.

Masterstudenten geneeskunde die in september aan hun klinische stages beginnen, krijgen aan de VU geen cum laude-diploma meer. “De cum laude legt te veel nadruk op presteren in plaats van leren”, zegt hoofd master geneeskunde Hester Daelmans. Cijfers had de faculteit vorig jaar al afgeschaft.

“Wat we veel zagen, was dat studenten vooral bezig waren met het halen van een hoog cijfer, dus met waar ze goed in waren, in plaats van wat ze nog niet zo goed konden. Met het afschaffen van cijfers en de cum laude worden ze gestimuleerd aan hun verbeterpunten te werken.”

Studenten krijgen nu feedback in plaats van cijfers. Met die feedback gaan ze aan het werk en aan het einde van elk jaar wordt beoordeeld of ze dat voldoende hebben gedaan en of ze voldoen aan de verschillende vereiste competenties.

De ene cum laude is de andere niet

“We hopen er dokters mee te krijgen die zijn ingesteld op een leven lang leren”, aldus Daelmans, die aan de bel trekken als ze bij zichzelf zien dat iets niet goed gaat en dan overleggen met hun collega’s. We proberen onze studenten te leren om niet met elkaar in competitie te zijn, maar om samen te werken. Zaken als zelfsturend leren, zelfuitdaging, leiderschap en teamwerk zijn in dit verband belangrijk.”

De VU is de eerste Nederlandse geneeskundige opleiding die volgens deze filosofie werkt, zegt Daelmans. Andere opleidingen zouden wel overwegen om geen cijfers meer te geven.

“Weet ook dat een cum laude op geen enkele instelling hetzelfde is”, merkt ze op. “Het is geen eenduidige kwalificatie. Iedereen heeft zijn eigen normen om te bepalen wat cum laude is.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.