Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Mailadressen VU doelwit van cybercriminelen

Cybercriminelen hebben het gemunt op de VU.  Eind vorige week kregen zo’n tweeduizend mailadressen van de VU een e-mail met daarin een link die een virus activeert. “Dit is een variant van het crytolockervirus dat vorig jaar een deel van het netwerk platlegde”, vertelt Annemieke Schoonenboom, manager klantencontact van de IT-servicedesk.

In 85 procent van de gevallen kwam het virusmailtje in de spambox terecht, maar de computerdienst schat dat zo’n driehonderd VU-medewerkers het mailtje wel in hun inbox hadden zitten.

Rekening

“Het is een mail met een rekening die voldaan zou moeten worden. Als je op de link klikt wordt het virus actief dat bestanden op je computer en op gemeenschappelijke netwerkschijven lockt”, vertelt Schoonenboom. De mail is in normaal Nederlands opgesteld, waardoor je niet meteen ziet dat het foute boel is. Hij eindigt op aon@at.

De volgende stap is dat je een e-mail krijgt dat je moet betalen om weer bij je bestanden te kunnen. Voor zover bekend bij de dienst IT is dat vorige week bij één persoon op de VU gebeurd. Op drie computers is het virus geactiveerd. Open geen links van partijen die je niet vertrouwt”, zegt Schoonenboom, “ook niet als je twijfelt.”

Niet doorhebben

De dienst doet momenteel onderzoek naar de herkomst van het mailtje en bekijkt welk type bestanden worden gelockt. Schoonenboom: “Misschien zijn er mensen slachtoffer geworden die dat zelf nog niet doorhebben. Daarom doorzoeken we het hele  systeem op gelockte bestanden.”

De computerdienst heeft toestemming gekregen de mailtjes te verwijderen, ook uit de spambox, zodat medewerkers ze later niet alsnog per ongeluk kunnen aanklikken.

Slachtoffer geworden van een mailvirus? Neem contact op met de IT servicedesk: 020-5980000.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.