Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Maatschappijwetenschappen afgeschaft, studenten gedupeerd

De afstudeerrichting maatschappijwetenschappen, een zogeheten brede bachelor, houdt op te bestaan. De visitatiecommissie van sociologen is tevreden over de hoofdopleiding Sociologie, maar vindt dat Maatschappijwetenschappen te weinig sociologie-elementen bevat voor een volwaardig diploma Sociologie.

Decaan Anton Hemerijck: “We willen niet het geringste risico lopen dat er twijfel ontstaat over het antropologisch, politicologisch of sociologisch gehalte van het diploma van onze studenten.”

Verschillende sociaalwetenschappelijke invalshoeken

Twee jaar geleden werd de opleiding in het leven geroepen. Het idee was om vanuit verschillende sociaalwetenschappelijke invalshoeken bij te dragen aan oplossingen voor sociale, culturele en politieke vraagstukken in eigentijdse samenlevingen.

Hemerijck geeft aan nog steeds te geloven in een brede bachelor. Maar omdat de kwaliteit van het diploma nu niet kan worden gegarandeerd zal er pas op een later tijdstip weer worden nagedacht over een dergelijke opleiding. “We willen nu geen verwachtingen wekken die we mogelijk niet waar kunnen maken.”

Gedupeerde studenten

Volgens Hemerijck betekent de afschaffing van deze afstudeerrichting niet dat er discussie is over een van de hoofddisciplines politicologie, antrolopologie of sociologie.

De gedupeerde studenten zijn door de faculteit uitgenodigd om individueel hun verdere studieplanning door te nemen. Per student zal een vakkenpakket worden samengesteld dat aansluit bij hun persoonlijke voorkeur. Ze zullen nu een keuze moeten maken tussen een van de hoofdrichtingen.

Bedrogen

Michiel Tolman van Faculteitsvereniging EOS geeft aan het jammer te vinden dat de afstudeerrichting is geschrapt. “De studenten hebben om allerlei valide redenen gekozen om deze richting te volgen. De beloftes met betrekking tot deze studie zijn door de universiteit dus niet waargemaakt. De studenten komen dus bedrogen uit.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.