Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Maagdenhuisbezetter en fel criticus LSVb wordt voorzitter LSVb

Voormalig Maagdenhuisbezetter Jarmo Berkhout wordt de nieuwe voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. Hij is dit weekend verkozen en treedt 25 juni aan.

Filosofiestudent Berkhout was een van de oprichters van Humanities Rally, een actiegroep tegen de bezuinigingen op de faculteit geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij was dan ook nauw betrokken bij de protesten aan de Universiteit van Amsterdam, die uitmondden in wekenlange bezettingen: eerst van het Bungehuis, later van het Maagdenhuis. De acties leidden tot het aftreden van UvA-voorzitter Louise Gunning.

Supermarktmodel

Al eerder was hij politiek actief. In 2014 was hij lijsttrekker voor de Amsterdamse Jongerenpartij NAT, die in de gemeenteraadsverkiezingen geen zetel wist te winnen.

Opvallend genoeg haalde hij afgelopen jaar fel uit naar de Landelijke Studenten Vakbond in een opinieartikel in de Volkskrant. De LSVb steunde een plan van regeringspartijen VVD en PvdA om een experiment met flexstuderen mogelijk te maken. Hij noemde het een ‘supermarktmodel’.

Naast de 23-jarige Berkhout komt Julia Verheul (20) als vicevoorzitter in het bestuur. Zij studeert eveneens aan de UvA (politics, psychology, law & economics) en is voorzitter van de studentenraad van de faculteit rechtsgeleerdheid.

Landelijk netwerk

De andere bestuursleden studeren elders. Jerom van Geffen (25) is komend jaar de secretaris. Hij volgt een master philosophy of science, technology & society aan de Universiteit Twente. Daar was hij ook voorzitter van de Student Union, de koepel van alle studentenorganisaties aan de Universiteit Twente.

Penningmeester wordt student journalistiek Joey Boon (24) van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij is oud-voorzitter van de lokale studentenbond SOOZ. Daarnaast was hij bestuurslid van het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM), een landelijk netwerk van medezeggenschappers in het hbo.

Desi Gielkens (21) wordt het nieuwe algemeen bestuurslid. Zij studeert sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht (UU), waar ze in de opleidingsadviescommissie zit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.