Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 september 2024

Campus
& Cultuur

‘Lieve Jet’ probeert studenten gerust te stellen

Minister Bussemaker nam gisteren zesduizend briefkaarten van bezorgde ouders, studenten en scholieren in ontvangst. Zij stuurde meteen een kaartje terug. “Erg vervelend dat je je zorgen maakt over je toekomst. Ik hoop dat ik je kan geruststellen.”

De LSVb had ouders, studenten en scholieren opgeroepen per briefkaart te protesteren tegen de aankomende bezuinigingen op studenten. Het kabinet wil de basisbeurs schrappen en de ov-studentenkaart versoberen, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Via de website Lievejet.nl kon iedereen gratis een briefkaartje versturen.

Afgestudeerden verdienen meer

In het kaartje dat Bussemaker terugschreef, legt ze haar plannen in eenvoudige bewoordingen uit. “Studeren is ook in je eigen belang. Je verrijkt je geest ermee, je vergroot je mogelijkheden en je wordt er ook financieel beter van. Want wist je dat afgestudeerden in het hoger onderwijs gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel verdienen dan hun leeftijdsgenoten die niet hebben gestudeerd? Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst.”

Volgens haar kunnen studenten “zonder noemenswaardig risico een voorschot nemen op een mooie toekomst”. Ze vertelt hoe laag de rente op studieleningen is en belooft dat de aanvullende beurs behouden blijft. Bovendien wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.

Beter onderwijs

En ze geeft een reden voor de ingreep. “Het geld dat nu nog wordt gebruikt voor inkomensondersteuning van alle studenten, arm én rijk, wordt voortaan gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat betekent dat studenten straks intensiever onderwijs krijgen, in kleinere groepen en van beter opgeleide docenten.”

Jongeren moeten wel enig geduld hebben voordat hun investeringen lonen. Uit CBS-cijfers bleek dat het salarisverschil aanvankelijk nog niet zo groot is. Pas als de studieschuld al bijna afgelost moet zijn – in de leeftijdsgroep 35 tot 39 – is het inkomen van academici gemiddeld twee keer hoger dan dat van mbo’ers. Hbo’ers verdienen dan anderhalf keer zoveel. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.